18. juli 2011

Fyn - EGESKOV SLOTT OG PARK


Hvor der er dejligt at være norsk i Damark ?

Vi har farta litt i dag, rulla bobilHelga fra camp Hverrige til en liten rundtur på Fyn. Vi hadde bestemt oss for en tur innom det høytsnakkede slott og park: Egeskov. Men først en liten runde langs kyststripa fra Kerteminde og opp mot Nyborg - Storebæltstredet. Var fint der...
Vi ankom Egeskov som ligger rimelig midt på Fyn ved 12 tida og skulle til å komme til og bruke mange timer der. Dette stedet anbefaler vi alle som har levd en stund å reise til. For ikke å glemme de små - her er alt barna også kan "lige"....
Danskene har fått et flott sted som de kan skryte av i mange år, og de som har satt i gang restaureringen har vært superdyktige.
Vi finner ikke ord for det vakre park og naturområdet. Alt er tilrettelagt så du kan rusle i store arealer i fred og ro. Nyte og se - men helst ikke berøre.
Her er blå hage, hvit hage, grå hage, fuchsiahage, fuglehaven, hvilehaven m.v.

I tillegg ser du almer og eiker så gamle at de ikke er satt alder på. Hekker og solur - alt i en parkelskers drøm. Benker og små rasteplasser her og der skaper den ro og den hvile du absolutt kunne trenge for å få sett alt her.
Du trenger mer enn to timer - sett av en hel dag er vårt råd ! Gode sko også !
På Egeskov kan den museumsinteresserte bare storkose seg for her er absolutt det meste på et område og innenfor stort sett samme bygningsområde.

Vi nevner bare kort :
dukkemuseet
veteranbilmuseet
motorsykkelmuseet
sykkelmuseet
flymuseet (Starfighter, Harvard, Spitfire)
fajansemuseet
kopper og karmuseet fra 1700 tallet
hestemuseet
landsbruksmuseet
handels- og forretningsmuseet


 Ved Egeskov slott kan du selvfølgelig ta med egen niste/drikke. Ingen tar deg for det. Likevel har parken et greit spisested men ellers et par kiosker med is, pølser og snop. Det er litt kø her men dette tåler man når parken har flere tusen besøkende.
For de aller minste er det laget mange treleker som står i barne"havesandkassen". Her kan barna leke med stylter, treleker, husker, klatrestativer og være "konge" 15 meter over bakken og hilse ned til mor og far. Barna har også muligheter enkelte steder å fotograferes i bestemte og utvalgte gamle veteranbusser/biler/ambulanser m.v.
Tenk veldig godt når du tar med barn i en slik park. Barn kan bli trette og det kan kanskje være greit å gå gjennom det viktigste av parkdelene før leken får utfolde seg (resten av dagen kanskje ?).
Det fås leid trillevogner - men i et begrenset omfang.
Stedet er svært handicapvennlig - men litt trangt i museene og slottet er vel nesten umulig å være rullestolbruker på...dessverre....

Slottet ja - her får du sett litt av jaktrommet med ulike trofeer fra Danmark og utland som Afrika spesielt og litt fra Kina. Alt fra 1500-1800 tallet. Det ligger også en bok fremme med bryllupshistorikk og det var selvfølgelig spennende lesning. Du får sett et par to tre rom på første sal, det samme på andre og i loftsetasjen er det en fajanseutstilling samt lekeutstilling. Virkelig moro og man kjente igjen noen av sine "egne" leker fra tidlige barneår.

Dra hit en gang - pengene er verd det - ta med maten din og storkos deg en hel dag her. Tida går så utrolig fort når man koser seg....
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar