3. september 2014

En sommer snart forbi og historien skal nedskrives..

BobilHelga ved Dune 6, Zingst...
Vi startet frisk i midten av juli med å pakke bobilHelga. Hun var reiseklar som bare det, og ikke minst - vi. Det er vel snart tre år siden vi har hatt en riktig ferie med godsommerfølelse og det var på tide. Vi har vært slitne etter et par hektiske og travle år med mange familiebegivenheter og også triste hendelser. I år hadde vi lagt så liten løype som mulig, men planen var Nord-Tyskland og deler av nedre Danmark på Jyllandsiden.
Nord-Rugenområdet med sine naturklipper og hvite sandområder.
 Vi tok strake veien fra Østfold gjennom Svinesund og så til Trelleborg. Der var det om å gjøre og finne en stellplass, men det var lettere sagt enn gjort...På selve stellplassen telte vi kjapt til ca 40-50 biler og med mindre enn to meter avstand hit eller dit, nektet vi oss selv av praktiske hensyn å stå der. Vi fant heldigvis en gratis parkering på rådhusområdet og sto der trygt natta over.
Ferja over til Sassnitz kom som avtalt den, og vi hadde en solrik og deilig sjøtur over til Nord-Tyskland. 
Vel over i Sassnitz-området hadde vi egentlig ikke noe mer peiling - og det er jo betraktelig deilig uten planer! Da kan vi gjøre som vi vil, når og hvordan og så videre....
Vi så oss godt om i områdene og så at her var det vakre åkre som var treskeklare og det er jo kjent at tyskerne i dette området ligger noe tidligere ute enn oss hjemme på bjerget. Nydelig er det å kjøre der nede i alleer, små byer og ikke minst, gjennom rolige fartsveier og det venter spennende gamle byer rundt hver eneste krok.
Parken mot Stralsund gamle byområde
Torvområdet med gamle bygninger Stralsund
Første overnattingen og ikke minst, den andre - var i den lille byen Stralsund. Her er det mye å se på, spesielt bygningsmassen som var av den edle gamle sorten men ikke minst, rådhuset, kirkebygningene og omgivelsene med vakker natur. Det er godt museum her så spander deg litt tid til å bli. Stralsund har noe for de aller fleste, ikke minst om kvelden der du rusler langs kaiområdet og bare strøver omkring. 
Greie veier med god plass i høysesongen i Nord-Tyskland
Det er to gode stellplassområder her i Stralsund, en med alle fasiliteter og oftest ganske full, men i lavsesong gode parkeringsområder (http://www.meinestadt.de/stralsund/stadtplan/point-of-interest/stellplaetze). Tvers over gata ligger en litt mer støyete parkeringsplass uten annen fasilitet enn strøm. Men bevares, det holder vel? Vi har det vi trenger i bobilen og her er det eneste minus trafikkstøyen men vi sovnet fort fra det...
Mektige Maria-kirken i Stralsund..
Fra Stralsund lå det mange alternativer, og første stopp var på et Dekra-senter for å få tak i nytt klistremerke/miljømerke til bobilHelga. Lettere sagt enn gjort, men gps fant fram ganske elegant og for 5 euro var klistremerket for evig på plass på bobilHelga. Det skal forøvrig sies at det er svært få steder i Nord-Tyskland du bør tenke på miljøområder, det er større byer dette gjelder for. Bl.a. Berlin og nå kommer Kiel etter. Kiel har forøvrig fått bomavgift! Vi fikk nesten hakeslepp - men tyskerne er "fattigere" og trenger sårt penger til omfattende vedlikehold på sine veier så derfor kommer dette i årene nå fremover. Husk å spare på små mynter i euro....
Km på km med hvite strender og vind i Zingst-området
Zingst har vi hørt om og det skulle være en fabelaktig småby i tysk forstand med ferieopplevelser for alle sanser. Ok - da dro vi dit og det må sies; det er trangt i selve Zingst og du skal være oppmerksom for her er turister i hopetall. Vi så få nordmenn, men mange svensker og italienere her på den utrolige greie campingplassen Wellness Zingst (https://www.wellness-camp.de/). Her var det du trengte! Ikke noe mer eller mindre. Spa inne og ute. Basseng. Hår og fotpleie. Massører. Barnevakt. Pub og restaurant. God service og veldig stort ferieområde. Det er badevann i km på hvite strender i umiddelbar nærhet og en utrolig koselig småby! Gode restauranter kan vi skrive under på også!
Ved stranda kommer du også over en lang brygge hvor du kan være med under havet i en blikkboks og se på sjølivet. Den dagen vi var der, kan man si det blåste for mye til at den gikk ned. Det var for grumsete i sjøens bunnivå.
Dukkeboksen som går til havbunnen på gode dager - anbefales..
Vi stortrivdes og nøt solens varme 30 grader et par dager og syklet i omgivelse og ble godt kjent. Mulig vi en gang kommer tilbake? Vi får se!
Vi må videre - eller må vi virkelig det? Er ikke ferie litt av gleden med å ha det rolig og skjemme oss bort? Joda, men vi er jo begge litt rastløse og skal ha avslappende dager etterhvert...Men først se og bli kjent :) 
Hmm...veien ender her eller? Neida, grønn blikkferje rett over...
Fra Zingst gikk veien mot Warnemunde. Jøss - der var det noen overraskelser fordi vi ikke hadde lest kart og terreng så godt, men pytt pytt. Morsomt ble det for da vi nærmet oss Warnemunde, endte liksom veien i sjøkanten! Og for en sjøkant - en liten grønn blikkferje skulle ta oss over til andre siden, men vi ble ærlig talt betatt av den store blikkboksen - vi måtte se opp og der var det to store megacruiseskip inne på bryggeområdet! De hadde et utall mange etasjer og var overdådige! Vi ble så små, men det gjorde intet ettersom den grønne blikkferja fikk oss trygt over på andre siden til sentrum av selve -Warnemunde. Her var det å følge veien rundt til "høyre" der parkeringsområdet  (http://www.der-warnemuender.de/caravan.html ) for bobiler/busser var, lett å finne, men husk å trekke ut en parkeringslapp av automaten ved å bruke ditt mastercard eller noe. Det er et stort friareale å stå på og gode utsikter til vannet og nærhet til bykjernen. Ta på gode sko, sjekk ut havneområdet og ikke minst, den flotte men lille gågata for gode opplevelser. Vi ble overrasket av to hvitmalte menn som fant på ablegøyer og skapte liv, vi nøt is fra italiensk utsalgssted og så et par kalde bajere....
Flotte gamle bygninger ser du overalt her i Warnemundeområdet 
Warnemunde var koselig men travelt ettersom disse to megaskipene lå inne og jeg så japser her og der, kinesere og amerikanere med sine brautete levestil. Men plass til alle er det i denne lille byen.
Herlige bygninger av eldre garde er godt bevart og du får også her kritthvite strender og det er bare å ta for seg av tyskernes prangende omgivelser og tilbud..
Strandpromenaden ved Warnemunde, gode opplevelser i fleng..
Vi valgte å ikke overnatte i Warnemunde men satse på Wismar. For en nedtur! I anstendighetens navn hadde vi tenkt oss Wismar på en annen måte, men vi fikk mye godt ut av det likevel. Vi var helt sikkert betatt etter Warnemunde og opplevde Wismar som en kjedelig småby....Hmmm...
I Wismar fant vi en godt besøkt stellplass og fikk bakka inn bobilHelga på en grønnkledd flekk og trakk ut 35 meter strømledning. Heldige oss, var ikke mange ledige plasser igjen- men det var jo høysesong. Fra bobilparkeringen (http://www.wohnmobilpark-wismar.de/)
Mange gamle, skeive bygninger...eller hur?

Torvområdet i Wismar. Deilig mat på restaurantene her...
Vi rigga ned syklene og ga oss - som vanlig - ut på sykkelblikjenttur i byen. Det var dog mye brostein og en følte seg litt "kjørt" etter humpeturene.....Mange gamle deler av Nord-Tyskland har brostein og det er ikke alltid en fryd å sykle, kjøre eller gå her. Gode sko, bedagelig fart gjelder!
Wismar har historie, men vi fant ikke ut av det så mye til tross for vår gode tyske informasjonsbok om Mecklenburgpommernområdene. Pytt, det kommer flere steder og vi tok ettermiddagen rolig men stellplassen ligger i et veikryss, og det var dog noe trafikkstøy, men absolutt anbefalingsverdi her fordi alt var i umiddelbar nærhet. Butikk, bakeri (deilig og åpent fra 07), muligheter for vann og dotømming m.v. Alt på et lite sted...
Her er eu-midlene benyttet til utvikling av strandarealene - flott blir det! Busum-strandpromenaden..
Solnedgang utenfor strandpromenaden/campingområdet

Tyskland har masse å by på, og nå fant vi strake veien over til den andre siden av landet. Mot Büsum. Der har vi aldri vært og planen har vært at vi skulle innom der fordi vi hadde hørt at noe skjedde der. Og overrasket ble vi kan man si! Her bygget de fantastiske strandpromenader så alle - absolutt alle - kan være med. Flatt er det, praktfullt, flislagte gater, travel handlegate, restauranter i fleng, gode solopplevelser men akk, så langgrunt...Büsum må oppleves nå!Ved campingplassen vi lå på (http://www.camping-nordsee.de/), var det et merkelig regelverk...Vi måtte lese vår mottatte brosjyre to ganger, og det må bare sies, vi har hatt to anstendige skoleår med tysk! Men likevel fant vi ut at det skulle være absolutt ro kl 1230-1400 hver dag fordi campingeieren og omgivelsene skulle ha middagsro! Det er første gang jeg har opplevd noe slikt! Ro var det, men hvordan er det for f.eks. barnefamilier da? 
Ved Büsum er det korte avstander til Husum, Kiel, Hamburg, Rømø og utover Europa. Verdt et stopp for her skjer det noe virkelig bra for campinglivet og turismen. Vi storkoste oss i allefall og nøt dagene videre med sol og massevis av temperaturer rundt 25-30 varme. Perfekt!
Kveldslys strandpromenaden, Büsum


Etter å ha vært i Nord-Tyskland noen dager, var turen kommet til Danmarks nedre Jylland-område (legges ut i egen bloggside).
Opplev Nord-Tyskland. Det er mye som skjer, vakker natur, kort vei til fantastiske strøområder og terreng her. Gode byopplevelser, museumer, kunst og restauranter. Prisene er heller ikke verst for oss nordmenn. God tur!
Morsom opplevelse i Warnemunde :) 

1 kommentar: