3. september 2014

Rømø, Samsø, Ebeltoft - ja, hva er vel Danmark uten disse vakre stedene?Vi lengta etter mer hvile og se-opplevelser, vann og ikke minst sand mellom tærne!
Rømø ble valgt og vi fant campingplassen på øya uten nevneverdige problemer og det var ledige plasser selv midt i høysesongen (http://www.lakolkcamping.dk/DANSK/dansk.html).
Campingplassen er enorm i norsk målestokk, og mitt lille tips sånn oss norske imellom, velg deg ut en plass unna høyresiden bak restauranten og litt unna lekeplassene. Da får du det trivelig og ikke minst, fredelig uten særlig støy. Campingplassens drivere er også flinke til å sortere ut overnattingsgjestene så det blir som regel bra. Her har du alt for en uke, men husk CASH! Det finnes ikke en minibank i omgivelsene men kort godtas, men husk at bruk av kort i Danmark erfaringsmessig gir 2.5-5% gebyr på uttak/betaling.

Campingplassen har alt - og en utrolig strand rett bortenfor. Her er det bare å sette på seg godskoa og gå - over en km bred på det meste med lavvann hehehe.....Du kan bile her, men det er mange som setter seg fast og det er anbefalt å ikke ha tunge kjøretøyer der. Sommerstid bor det en opptauermann og frue på campingplassen som tar kr 500 pr kjøretøy som setter seg fast. Han ble ganske rik på det for det var særdeles mange som ikke tok kloke valg i den mye sanden.....også dansker i hopetall :) :)
Mors ryddedag, vaskedag, tørkedag, klesskiftdag, sengetøyvaskdag..
Øl hører med i varmen eller? En trenger alltid noe tørstegreier etter ærbe..
Vi opplevde gode timer og dager her, og anbefaler bl.a. den fantastiske innholdsrike lysstøpeributikken! Der går penga unna! Etter både ryddesjau og bading var det ofte tid for mat. Kællen var ansvarlig for grilling med cobben, men vi er ikke 100% fornøyd - den er litt treg med varmen og vi må finne ut hvorfor. Prøvd både grillbriketter og de som hører standard til av kullbrikke fra fabrikanten. Varmen kommer liksom ikke i full gang...Hmmmm....Hva skjer a?

Selv traff vi på nye venner og fikk i gang praten. Du kan si det sånn, bobilHelga er ikke stor i målestokk når det gjelder overnattingskjøretøy. Plutselig en dag hadde vi en S. Olsen fra Akershus som kom i en diger boenhet og så kom det en svenske au...Vi ble små!

Utover uka ble vi kun overrasket av 10 min regn, men det ble veldig morsomt syntes vi da! Må bare fortelle det, en god latter forlenger livet kan du si.....Vi har jo markise på Helga, ikke større enn at det er plass til klesstativet, grillen, bord, stoler og oss. Sånn ca 3x4 meter deromkring. På nabotomta satt det et like gammelt par som oss (la oss si i slutten av førtiårene og begynnelsen av de perfekte, glade femti...). Med kun campingvogn, parasoll og to fluktstoler av stofftypen som alle vel en gang har prøvd, og ramla "gjennom" før eller siden. Da regnet kom, hadde vi det trygt og godt. De derimot, satt på en stol og med den bittelitte parasollen over seg som "skydd". Vi lo godt og vinka dem inn, men de trivdes "oppå" hverandre de. Kunne kjærligheten vare og skape små hyggelige minner som dette. Dette varmet oss også kan du si....
Gode sykkelveier på Rømø....lite og smått...
På Rømø nytta vi ettermiddagene til litt trim, dvs. sykling på min flotte el-sykkel og herrens gamle, velbrukte sådan. Han er meget misunnelig på min el-sykkel - bare så det er sagt....
Rømø har flate veier. Ikke noe problem for liten eller gammel, eller skrøpelig. Sett på deg og nyt omgivelsene. Ikke store øya, du gjør den på en to tre. Rømø er flott og man skal ikke se bort fra at vi kommer tilbake!
Tenk at det er sittemulighet i skyggen, Ribe by...
RIBE
Ribe er en av de eldste byene i Danmark. Her var vi kjapt innom etter Rømødagene. Vi vandret og koste oss i gamle omgivelser, skakke velbevarte bygninger og ikke minst, gode fortausrestauranter hvor vi lesket oss og koste oss i små delikatessebutikker her og der. Ribe er et lite minne for livet, men vårt mål var Samsø og da måtte vi finne en campingplass i nærheten av øya.
I Ribe er det gode parkeringsmuligher for liten og stor. Gangavstand til det meste.
Ribe byområde, gamle bygninger, stokkroser osv. Nyt det!SAMSØ / HOU CAMPING/STRANDOMRÅDE
Oj, oj, her var det virkelig flott... Hou camping overrasket oss (http://www.houstrandcamping.dk/) og det hadde tydeligvis en rekke nordmenn fra det blide sørland funnet. Godt badevann i umiddelbar nærhet, kort vei til en rekke fasiliteter på Jyllands nedre halvdel, Fyn og Sjælland.
Hou camping ga oss gode minner og flotte dager og vi kan bare anbefale stedet. Men fyll gjerne opp matkassen din for campingens butikk har et magert innhold, men bevares, kort vei med sykkel inn til en mektig kjøtthandler og Kiwibutikk.
Hou er perfekt for barnefamilier! Nydelig, ryddig og pent uansett hvor du vendte hodet.
På sykkelturene i omgivelsene er det gode opplevelser på natur, sandstrender og sjølukta. Herlig!
Målet vårt her var øytur en dag med sykler på vakre Samsø. En to minutters trilletur fra campingen til havneområdet og vips, var vi over etter ca 30 min med ferja. Husk at ferja bør bookes i god tid evt, så fort du har anledning da det er trangt om saligheta sommerstid. Samsø er meget populær!
Fullt på ferja, syklistene - oss - sto bakerst hihi...en ny opplevelse kan man si

Vakker båttur over til Samsø...Herlige sommerdager hadde vi!

Stort sett flate gode sykkelveier...Akkurat passe for meg!


Langør havneområde. Mye trafikk, vakkert område å ferdes i

Kunstkafeen i Tranebjerg 

Vi sykler mot Langør, mye vakkert å skue. Bare å nyte mener jeg! Livet er meget kort! Tør å leve folkens!
På Samsø opplevde jeg en stor krise! En riktig stor KRISE! Min el-sykkel holdt ikke det lovte - dvs. 5 mil! Kanskje MIN skyld og - jeg hadde rett nok ikke ladet den helt opp dagen i forveien og mange timers bruk de siste dagene, hadde vel tæret på. Å sykle med 15 kg sykkel som gir motstand er ikke morsomt, så derfor har jeg heretter lært meg å ta med meg ladern!
Samsø var nydelig, kommer gjerne igjen. Her var det oase for sjelen og balsam for hjernemassen som tok inn lukter, lyder og opplevelsene sto i kø. Bare den lille kunstkafeen med levende jazzmusikk var ubeskrivelig. Maten var ikke noen stor opplevelse, men bevares - smakte godt i henseende med omgivelsene. Selve kafeen var allsidig, klær og skrot, musikk og bøker, drikke (øl og vin) var et must...Perfekt med sykkel når en hiver innpå en bajer eller to! Kom deg til Samsø!

EBELTOFT

Guri malla, trodde jeg hadde vært her før men du verden hvor flott det var her og. Denne gangen har vi begge innrømmet at vi har hatt gode opplevelser fra vår sommerferie. Ebeltoft var nytt for oss men vi fant campingplassen i byens sødre del (http://www.ebeltoftstrandcamping.dk/) og ettersom vi fikk en flott plass her, var det bare å ta ned syklene for bytur og nærturer. Vi valgte noen dager ro her også, akkurat som på Rømø og Hou. Hmm...Danmark har tatt våre hjerter igjen.. Typisk!

I Ebeltoft var vi en kveld med på seansen med å synge natten inn kl 20:00. Da kom det to herrer kledd i gamle klær og tok opp skikken fra 17-18oo tallet hvor vaktene sang inn natteroen og gikk sin slukkerunde for lys. Skolekorpset ga lyd fra seg (på godt og vondt) og skapte røre i byen denne kvelden. Ebeltoft har utrolig mange små og morsomme butikker - så ta for deg.

Vannet rundt Ebeltoft var bra det, jeg stupte uti men det gjorde itte far nei. Det blåste sa han og da lurte jeg på om han var blitt en liten tørrpinn som ikke tålte noe hehehe...Må jo ha det moro sammen!

I omgivelsene til Ebeltoft er det gode strandmiljøer, gamle hotell og gode restauranter. Bare ta for deg.

Takk for oss Danmark, men først - Hirtshals en kort pitstopp for ferja til Kristiansand, Norge!
1 kommentar:

  1. Ja bobil-livet er herlig,og morro er det å sitte å lese reiseskildringer vinterstid.Fin blogg!!

    SvarSlett