stilleben fra prostens skrivarrum |
For over 1000 år siden var lulebygden en skjærgård der havet sto ti meter over dagens nivå. Kirkeberget i nåværende Gammelstad var en liten øy i Luleelvens begynnelse. Under 1300 tallet ble området sentrum i en liten sokn som strekte seg fra kyst til fjellet langs Kalix, Lule og Råne elver. Etter freden i Nøteborg 1323 var Sverige og Russland svært uenige om grensedelet i nord. Derfor sendte den svenske staten ut såkalte stormenn og prester til området for å sikre seg eiendom.
Kirken i Sverige sendte ut prestene og de bygde enkle trekirker og i 1339 ble det holdt den første gudstjeneste her i Gammelstad. Den nåværende steinkirke er bygget så tidlig som på 1400 tallet og er et imponerende byggverk som vitner om datidens økonomiske velstand som skyldes laksehandel, skinn og lignende i nordområdene.
Rundt 1600 tallet ble beskatningen skjerpet inn og all handel skulle konsentreres til steder hvor dette var oversiktlig. Derfor grunnlaget til Luleå. Marknadsplassen her Gammelstad er likevel godt bevart og sikret for all fremtid.
Kirken i Gammelstad er svært rik på interiør og kunstdekket tak og vegger.
Store kalkmalninger fra 1400 tallet som på 1700 og 1900 tallet igjen er restaurerte.
Kirken har et megaorgel med 4200 piper og 55 stemmer ! Det må oppleves !
Alterskapet er bygd i Antwerpen i Nederland ca 1520 og kostet den gang 900 mark silver. Det var mye penger den gangen det !
litt av den gamle takdekorasjonen i kirkens alterdel |
Kyrkstaden
Av Sveriges totalt 71 kirkesteder gjenstår i dag ca 16 stk. Mesteparten er bare trerester og murruiner. Gammelstad derimot har landets største og best bevarte kirkestad med over 400 stuer som igjen er oppdelt i 553 kammere (rom).Her samlet handelsmennene seg og etterhvert bygget de opp disse småhusene rundt det som tidligere var marknadsplassen. Småhusene er svært uregelmessige og er bygd opp etter det behovet som har oppstått fortløpende.
Merkelig nok har aldri Gammelstad vært herjet av brann - utrolig nok når man ser på tettheten og at svært mange av hustakene og veggene går omtrent i hverandre..
Det er svært vanskelig å tidfeste hver enkelt småhus pr i dag.
Det har vært en stor opplevelse for oss nordmenn å oppleve Gammelstads kyrkokräts och småhus. En egen særopplevelse av hvordan de bodde atskillig trangere enn dagens huseiere. Hvordan de hadde atskillig større familier å håndskes med enn dagens. Hvordan de vasket, stelte dyrene, trakk vann fra brønnene og ikke minst, hadde trekkvogner som de brukte i svært kalde vinterstider og korte somre. Her i nord-Sverige er det fortsatt korte somre men intense!
Vi fikk også på markedets husområde oppleve en riktig gammel handelsbutikk med varer og dekorasjoner fra "forna dar". Herlig ! Bare se her hvordan det var "før" :
Og når vi først er på reise, så oppdager vi ulike reisemetoder. Men det er i alle fall første gangen jeg opplever at noen har med seg strømanlegget sitt på denne måten :
Men det gjør det vel bare lettere å campe i nordens villmark vil jeg tro. Morsomt å erfare noe sånt, men da må vi vel spandere på oss hengerfeste, tilhenger m.v
Skal du fare forbi Luleåområdet en gang må du aldri unne deg sjansen å ikke gå innom området. Det er verdt absolutt alle timene og den tiden du har. Du får ikke en slik sjanse en gang til. Her kostet det ingenting i inngangspenger men du kunne gjerne legge igjen noen kroner både i kirken og i noen av de andre stuene som en gest for åpenheten.
Vil du lese mer om Gammelstad ? Sjekk gjerne ut web.siden :
www.lulea.se/gammelstad
***
Til slutt har jeg igjen kjent på et savn og jeg tente derfor et lite lys til minne om min bror i Luleå kirke. Kirkerommet gir både rom og tid til sjelesorg og tanker om en tid som har vært. Det vil også være en tid for å sørge og en tid for å gå videre. Veiskillet er tydelig men det vil være noen dager man går litt frem og tilbake. Sender mine tanker til de nærmeste kjære og familie.
***
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar