4. september 2017

Karlshamn - Eksjø - Fjällbacka (Sverige) - reisebrev 6 sommer 2017

Karlskronas ærverdige treverksklokke med parken forut sett fra stortorvet i byen
Vi har jo gjort ferdig Latvia og Litauen, og sto litt på ulike valg her sensommerstid i Sverige. Mye har vi sett og gjort tidligere, men tenkte at bl.a. Mønsterås, Fjällbacka og Karlskrona var noen av stedene vi skulle oppleve. Først ut var havna inne ved Karlshamn, og vi dro ut bobilHelga etter en natt inne på ferja - og var så blid som en sol da hun kom ut, og vi så jo selvfølgelig i sola at hun var blitt noget skitten. Mannen min ville vaske før videre reise, og som sagt så gjort...Etter noe leting langs hovedveien her nede i Sør-Sverige fant vi Mekonomen vaskehall, og da skinte Helga igjen se...


Shoppingmulighet, og her en lekker herrebutikk...
Karlskrona by hadde vi lest om, ca 35 000 innbyggere, marinemuseum, forsvarshistorie og tanker om en ubåt tilbake på forrige århundre!
Vi ankom byen tidlig på formiddagen og sikret oss en stellplass ved fjorårets beste stellplass. Her nede ved havna gode muligheter og kort vei til ulike fasiliteter, men jeg forstår ikke helt kåringen her i nabolandet ettersom stellplassen manglet dotømmemuligheter! Ellers veldig bra, men mye støy i rushtid morgen og ettermiddag siden stellplassen lå nær et større veikryss i sentrumomgivelsene. Karlskrona bød på marinemuseum og forsvarsbygg i rimelig nærhet og vi titta på det både tidlig og sent. Samtidig opplevde vi byen som gjestfri og det var gode restauranter både her og der. Byer har en større gågate med muligheter til shopping, og det som var mest artig, var at ei lita jente hadde sendt inn forslag til byordfører om at et vannbasseng kunne ha lys som ble tent hver gang et nyfødt barn kom til verden i byen. Dette hadde tent ordføreren og byens folk, og så som sagt så gjort - dette kom til syne på et torv i byen bare se her: 
Byens basseng til høyre fikk lys og lyd når et nyfødt barn kom til verden. Morsomt og kunstnerisk noe nytt...

EKSJØ!
En by vi hadde plotta ut, men tror du virkelig vi fikk lov å overnatte der? Vi fant Eksjø camping og konferens, og snakket med vårHerre sånn høyt da vi fant ut at plassen var megafull... Ettersom resepsjonen var stengt grunnet luch - hva det nå enn var en halvtimes tid, så vandret vi rundt og så på folkemassen. Vi signerte inn i vår mobil fire ledige plasser og alle kunne dandere inn bobilHelga der i blinde...Da resepsjonen åpnet var det nei, nei her er fullt og vi har ikke plass. Alle skal jo høre og se på Magnus Uggla! Stor byfest! Hele helga! Akk og ve - hva gjør vi nå tenkte vi da selvfølgelig....
Vi forklarte at det var minst fire ledige plasser med nummer hvor det ikke var noen i det hele tatt, men disse fant hun ikke på sitt kart og da ble vi pent og bryskt avvist.. Ok - vi forlot campingen vi....

Byen Eksjø opplevde vi, så på den gamle trestaden, spiste god räkmacka på konditoriet og nøt folkemassen som gikk forbi. Vi skjønte fort at byen var megafull, det var ikke mye romslighet denne helga til å fotografere, nyte i stillhet osv. Etter å ha sett det vi kom for, tok vi fram kartet og plotta inn Gränna ved Vättern. Velkjent sted for mange.

Et lite parti med gamle ærverdige trehus i skjønn forening med flotte herremenn på byfest...

Personlig elsker jeg å teste ut konditorier m.v. i utlandet...morsomt med gamle stoler og ting og tang som her i Eksjø...Nyt!



GRÄNNA VED VÄTTERN
Et velkjent sted for oss og mange nordmenn, samt svensker. Campingen ligger idyllisk til ved en morsom tettsted med mye polkagriser i alle typer varianter....lakris og hallon er mine favoritter og to poser datt ned i bobilHelga utpå kveldinga. Blir godsaker i høsthutringa det...
Gränna er koselig, her er vi med jevne mellomrom, nyter naturens villhet og ser på idylliske Visingsø som bare ligger der sånn utpå vannet med sine ferjer og befolkning. 
Skriver ikke så mye om Gränna, dra heller dit selv og nyt og se...Folk her hele året rundt og vi ser at dette området er mye turistifisert.

Fra en bakgård der vi kjøpte kunst i smijern og noe til guttaboys.


Solnedgang her ved Gränna mot Visingsø. 

FJÄLLBACKA
Hvor mange ganger har bobilHelga og dets eiere forsøkt å få innpass i høysesongen? Ja, du kan tru! Her er det plent umulig å få plass så fremt du ikke har booket i svært god tid i forkant i juli og begynnelsen av august, men nå var det siste uka og vi tenkte at nå - NÅ må det væra plass?
Vi ankom ved middagstider og sørget for innpass tidlig. Vi ble henvist til en gresslette mellom svenske berg som det er mye av her på Bohuslänkysten. Var nesten alene, men det dukket opp flere tyskere utover kveldinga, og noen enstaka syklister og motorsyklister - ofte alene - men traff alltids noen å prate med.
Fjällbacka er en bitteliten kystby sånn helt ute ved Bohuslän, idyllisk som bare det men turistifisert sommerstid. Nå er det nesten bedre å gå, god plass, dog mindre trafikk men bedre å se, nyte og oppleve alminnelig hverdag. Denne byen er ikke stor, men rommer det lille den kan og tilbyr utpreget havsmiljø med sightseeing tidlig og sent, fjellvandring i Vetterleden og Kungsklyftan samt 74 meter klatring i trappa opp for utsiktens skyld. Og har jeg nevnt utsikt ja? Ja, da synes jeg du skal prøve den en gang hvis du ikke har gjort det... Herre min hatt for vidt åsyn for meg og herren min!

Med utsikt til Väderøarna med flere fra Vetterledens topp 74 meter ca.
Mektig syn å se byens hvite og gule hus med sine røde tak ligge der nede.


Kungsklyftan er kjent for flere ting, bl.a. spilte filmen Ronja Røverdatter inn flere scener herifra, Camilla Läckerberg er også viden kjent for sine kriminalbøker, men kanskje aller størst er vel fru Ingrid Bergman.
Fjällbacka viser henne sin ære med byste og historie og setter henne i fokus.

Kungsklyftan er et sted du kan sykle opp til via bakveien eller gå opp trappas mange trinn fra sentrumsområdet. Er du vondt til beins, gjør du som meg og tar bakveien og er rett inne på klyftan. Morsomt å gå der - litt smådramatisk og du går på eget ansvar da steiner kan rase og falle ned når som helst. Helleskiferen er jo ikke mer stødig enn som så som svenskene sier...


Her inne i klyftan traff vi et dansk ektepar fra Bornholm, og vi utvekslet hyggelige fraser. De elsket Norge - var på Hemsedal støtt og stadig - skifrelste og helst fart og slalom da... Ønsket oss velkommen til Bornholm og kunne bare stikke innom dem nære Gudhjem....Fruen hadde høydeskrekk og fikk dessverre ikke med seg vidsynet som vi hadde opplevd på toppen av Vetterleden, men anbefalte paret å kjøre opp og gå inn fra toppen for der var det nesten flatt og lett å gå.

Fjällbacka var lite turistifisert akkurat disse dagene vi var der, men vi så spesielt noen tyskere og asiatere på visitt...Krimromanen har gjort Fjällbacka mer kjent enn Bergman dessverre, men byen lever nok godt noen år på sine kjente personligheter. Fjällbacka er trivelig året om, og selv om august står for fall og september åpnet sine dører da vi var der, så er høsten også en god tid å feriere på, og nyte kystens variasjoner og endringer. Havet gir og havet tar, og vi har alle mennesker vært benådet til å leve av det som havet gir oss. Vi kan ikke temme havet - men vi kan lære oss å leve med og av sorgene, gledene og ektefølelsen av varme klipper sommerstid, bading i små kystlandskap og ikke minst, bare ligge der og træ et jordbær på strå!

Sommerferien er over, jobben venter - vi sees sikkert en eller annen gang?
Min eiegode og tålmodige herremann som står ut med meg på tur!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar