4. september 2017

Hill of Crosses (Litauen) - reisebrev 3 sommer 2017

Hill of Crosses - hovedgaten - mektig syn..
Et av feriens store mitt-må-se-sted som jeg hadde sagt til gubbetubben, var selvfølgelig Hill of Crosses. Etter å ha lest meg bittelitt opp på Litauen, hadde jeg fått et tips om å stikke av på veien innom dette sakrale stedet, et monumentsted eller minnested som det blir kalt nå.

Historien forteller følgende fra nettet:
"Stedet har gjennom tidene blitt et symbol på den litauiske katolisismens fredelige utholdenhet, til tross for trusler den har stått overfor gjennom historien. Etter den tredje deling av polsk-litauiske samveldet i 1795 ble Litauen en del av russiske imperiet. Korshøydens opprinnelse er knyttet til to mislykte opprør av polakker og litauere mot russiske myndigheter, novemberoppstanden i 1831 og januaroppstanden i 1863. Etter opprørene begynte familier som ikke kunne finne likene av døde opprørere å sette opp symbolske kors på stedet til en tidligere bygdeborg.
Da den gamle politiske strukturen i Øst-Europa falt fra hverandre i 1918, erklærte Litauen igjen sin uavhengighet. I denne perioden ble Korshøyden brukt som et sted for litauere å be for fred for sitt land, og for de kjære de hadde mistet i løpet av den litauiske uavhengighetskrig.
Stedet fikk igjen en spesiell betydning i årene 1944-1990, da Litauen var okkupert av Sovjetunionen. Litauerne fortsatte å reise til Korshøyden og legge igjen sine hyllester, og brukte det til å vise sin troskap til sin opprinnelige identitet, religion og kulturarv. Det var et sted for fredelig motstand, selv om sovjeterne jobbet hardt for å fjerne nye kors, og bulldozet stedet minst tre ganger (medregnet forsøk i 1963 og 1973). Det gikk også rykter om at myndighetene planla å bygge en demning i den nærliggende elva Kulvė, ei sideelv til Mūša, slik at høyden ville bli liggende under vann.
Den 7. september 1993, besøkte pave Johannes Paul II Korshøyden, og erklærte det et sted for håp, fred, kjærlighet og offer. I 2000 ble et fransiskansk kloster åpnet i nærheten.Korshøyden ligger ikke under noens jurisdiksjon, og folk står dermed fritt til å bygge kors som det måtte passe dem."
Det var kors veldig gamle, nyere dato og fra i år. Alle typer religioner virket representert, og ikke minst, her var hilsninger til både nyfødt-døde og svært gamle, minnemerker fra falne i ulike kriger gjennom årene, minnesymboler fra flystyrter o.s.v. Et minnessted uten politisk misjon eller påvirkning fra det ytre. Her kunne alle gjøre hva de ville innenfor regelverket her på Hill of Crosses.


Jeg vet ikke helt hvilket inntrykk jeg sitter igjen med, men vært her og sett. For alle av oss har kjent på sorg og savn, men vi har ulike sørgemetoder og hvordan vi minnes noen. Jeg opplevde det likevel fint å tusle her, se hva andre mennesker har lagt igjen av spor etter sine kjære savnede. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar