13. september 2015

Borgvik og Åmål - to vakre steder i Sverige

Smijernsskiltet over er fra kaffestugan ved elveløpet, og campingen er rett ved siden av

Av og til svinger vi bare av - og gjerne etter et tips fra andre reisende...Leif og Grete anbefalte oss et lite smultronställe i Sverige som het Borgvik. Vi har vel i grunnen aldri registrert dette vakre stedet noe særlig, egentlig bare kjørt forbi Grums og omgivelsene deromkring.....
Så kom det opp på tapetet plutselig og vi svingte av og inn mot Borgvik. Borgvik er ikke store bygda, og du finner ikke verken supermarkeder eller store trafikale problemer her...Kun hvile og balsam for sjelen. Kun historiske omgivelser. Kun vakre mennesker i vakker miljø med tid og rom for deg og meg - og en lang kaffeprat.
Borgvik ligger ca 15 km unna Grums, og ligger vakkert til ved elva Värma. En elv som i prinsippet ikke frøs vinterstid, og gav mange arbeidsplasser på 1700-1800 tallet og et lite stykke inn på 1900 tallet..I perioden 1600-1924 var stedet mest kjent for sitt jernbruk,  og det må jo sies at Eiffeltårnet i Paris har sine deler også fra dette lille smultronstället ja.
Borgvik er en av Sveriges mest bevarte historiske steder og gir deg kultur i fleng. 

Over ser du småkjerra vakkert parkert ved Borgvik kvernkafe. Her finner du historiske bygninger som strekker seg flere århundre tilbake i tid.
Perioder av sommeren er det mange turister her og flere aktiviteter, men nå i september var det mer enn stille nok til bare oss og et par til som dukket opp underveis.


Over ser du et utsnitt av det historiske arbeidersamfunnet med megaovnen som ruver i midten av bildet. 
Värma - det tidligste navnet på elva ga kraft og styrke og heter i dag Borgvikselven. Vannet tappes og i perioder åpnes det når større happeninger skjer i dette historiske området og skaper vannkraft og liv i området. 
Under 2. verdenskrig var svenskene også beredt til spissen - det lå i perioder 1500-5000 krigsklare menn i bygda! Värmland har hatt sine skanser og en av de mange var her i Borgvik...
Forøvrig har Borgvik en av nordens nordlige bøkeskoger her. Vi så bøketrær litt her og der og lyset var såder, så store fotomotiver ble det ikke denne dagen.
Sliperiet er en kombinert kunstutstillingshall og kafe, ta for deg noen timer der når noe skjer. Vi anbefaler Borgvik på det varmeste, og kommer sikker tilbake selv også..


Kællen kom på at det var kort vei til Åmål, og ja - hvorfor ikke?
Vi har da vært der før og jeg tenkte ikke noe mer på det annet enn natur, litt by og kanskje kinamat???
Men akk, da vi ankom Åmål måtte det være noe spesielt?
Uansett var bobilparkeringen full - og jeg tuller ikke - men det må da ha minst ha vært nærmere 100 bobiler/vogner der ute på øyparkeringen?
Vi droppet det da det blåste litt og stå sånn midtveis ute i sandgrop betyr sand overalt...
Vi visste om campingen litt utenfor bykjernen og valgte den. 
Fikk plass og jaggu var det fullt her og.....En kort vandring på plassen i vinden var deilig, og jammen traff vi Unni og co - noen kjente i farta.....
I tillegg fant vi raskt ut etterhvert at det var ex-Degernesinger parkert ved siden av oss!
Ja, du - verden er ikke stor nei....Dra så langt bare for å hilse på "naboene"???
Men ikke nok med det - staden i ljus-helgen var det her i Åmål, og dette hadde vi aldri sett eller vært med på tidligere. Samtidig pågikk det en fiskefestival....
Noe fiskestang hadde jeg ei, men staden i ljus kunne vært ok...
Vi hadde tidligere på dagen sykla litt rundt og anskaffet oss nye hjelmer til våre topper, og godt var det når vi dura rundt på el-sykler...Bilistene viser ikke mye hensyn, og forøvrig er det utrolig mye dårlig asfalt med hull og diverse greier midt i veien...Sukk...
Rundt 19tida tusla vi langs sjøkanten inn til bykjernen og mot Kulturmagasinet...
Som dere ser over - kom det en skokk utkledde mannfolk vandrende i sine gamle 1800-tallsantrekk og et flagg med tyren i hovedsetet.
Disse fyrene var såkalte Åmåls karoliner og skulle vise hvordan man før i tiden var kledd til fingerspissene, hvordan de salutterte og brukte våpnene..
Det tok sin tid, og jeg er glad disse våpnene ikke blir brukt for da hadde disse vært borte vekk før de fikk løftet geværet.....Men artig lell og bra oppvisning og høy skuddsalve!

Av og til kan jeg bare ikke dy meg......Som du ser over, er det en karoliner som har jukselapp i hatten! Noe forøvrig ALLE hadde....
En sceneopptreden foran mange tusen mennesker krever utenatopplesning høyt i orden, og litt juks må da være tillatt? 

Stad i ljus - utrolig dårlig bilde over grunnet høy iso-bruk, men dog - dere får se litt over dette og tenke at det var en fiin kveld vi fikk oppleve.
Over 1500 marschliner var tent av byens borgere og ulike foreninger. 
Overalt - langs sjøkanten, langs elva, langs parkveiene, langs kirkeveien og kulturveiene. Det var så stemningsfullt og vakkert denne septemberkvelden i 16 varme grader at jeg egentlig ikke hadde lyst til å gå tilbake til bobilHelga...
Men det er nå slik at alle gode ting tar en slutt - også denne helgen.
Hjemveien var raskeste vei påsto gubben - dvs. over Nøssemark og Aremark. Flottere omgivelser har vi ikke, Norge og Sverige har mye å tilby oss i nærmiljøet og en behøver ikke reise langt for gode opplevelser!!!


Avslutningsvis stanset vi en kort stund opp ved Holth Landhandleri ved Strømsfoss. Der tok vi en runde på apostlenes hester i miljøet, spiste rømmegrøt og svele ved butikken hvor det meste er godt gjemt og bra priset. 
Se høyt og lavt i butikken da ting er lagt i hauger og hengt her og der...
I kafeen traff vi Lene - en ex-Degernesing det også og vi utvekslet litt om dagens situasjon og takket for deilig servering. 
Strømsfoss oser av historie og butikken har overlevd det meste tror jeg.
På vei tilbake utvekslet vi reiseerfaringer og gode tips til et par husbilfolk fra Gävle. Måtte de få god tur over vidda og kanskje sees vi før eller seinere?

Takk for at du leser, og legg gjerne igjen noen kommentarer på det som er bra og det som eventuelt er dårlig. Ønsker du å se bildene i større størrelse, klikker du på første bilde i innlegget og du får opp en større bildeserie :) 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar