4. august 2015

Sommer i Berlin

Fra solstolen ved bobilparkeringen på plass XL (stor og større størst..)
Da var vi framme på Wohnmobilpark Mitte i Berlin. En ypperlig stellplass til en fornuftig pengekostnad midt i Berlin og med kort vei til både buss, bane og tog. Taxi er også greie priser på her i Berlin, men opplevde at det lå rundt kr 240 en vei til sentrum (Ku'damm-området).
Kortstudering ved gubben og bror Steinar...
Berlin er stort i areal - og det er også byområdene som du skal vandre i. Ha derfor på meget gode tursko som beina skal tråkke i hele dagen på hard asfalt. Berlin er flatt og passer også for handicappede. Underbanenettet og bussene går i skytteltrafikk hver halve time og du bør i alle fall prøve en dag med hop-on og hop-off turbussene. Da når du de ideelle se-stedene du må innom.
Brandenburger Tor...og oss da..Sofie knipset villig i vei..
Hop-on og hop-off kjøring...morsomt i sola og 28 pluss - husk solkrem neste gang!
Vi kan ikke ta Berlin i et jafs, det er for mye å se, oppdage, handle og ikke minst, spise seg mett på. Prisene i Berlin er ikke av de høyeste, men rundt Kurfurstendamm (forkortelse Ku'damm av tyskerne selv) er prisene meget høye og holder stilen deretter med Porcher, Limousiner, Ferrari osv. Sikkert hørt om disse merkene? Vi må heller ikke glemme Trabantene...Herlige småtasser som du fortsatt kan leie oppe ved Bahnhofområdet og så ta en svipptur i byen med.. Ellers har du sykkeltaxi (prisene avtales mellom deg og syklist).
Ja, gjett....utsnitt fra turen våres med sykkeltaxi ned til Checkpoint Charlie-området...
Vi så en del av turiststedene og falt heldigvis ikke helt for alle pengefellene som florerer her i byene. Du bør prøve et se og ta på museum, f.eks. anbefaler vi DDR-museum. Folksomt, men grei inngangspris og tiden flyr der inne. Lukk og åpne luker, se og føle på, sett deg ned i 60-70 tallets glade farger og se hvordan det var en gang for lenge siden!
Ellers har vi Branderburger Tor. Velkjent landemerke som i utgangspunktet ble rasert under 2. verdenskrig men seinere restaurert.
To-tre steder har du ruiner fra the wall - Berlinermauren. Må sees - men en dag er dette helt borte, kanskje du skal ta Berlin nå?
Utover det er det mange 2. verdenskrigminner. Spesielt nevner vi at jødene har fått en fremtredende tone her i byen og er i varetatt med minnesmerker flere steder. Spesielt er det å gå i granittgangene hvor navn og historie er risset inn. Det gjør noe med deg som menneske. Tyskerne har ikke lagt vekk historien, men har den oppe i dagen for påminnelse om en grusom tid.
Keiser Karl-Wilhelms gedichtnichskirke  må også oppleves. Et åpent takspir vitner om krigens herjinger. Spesielt er kveldslyset og stemningen i kirken da betydelig.
Fernseturn (fjernsynstårnet fra DDR-dagene) er også attraktivt for noen, men forvent kø i 2-3 timer før innpass. Vi tok heller inn for 4 euro på Park inn og så over til heisen opp til 37. etasje og fantastisk utsikt på en klardag!
Turistfelle med vanvittig eurokreving er vel attraksjonspunktet CheckpointCharlie. Der tok de jammen 10 euro for to tre stempler i passet og 5 euro for avfotografering med skuespillere i amerikanske/russiske hærantrekk...Ikke verdt det, men vi gikk dit for moroa skyld og bare for å ha sett det...
historisk materiell fra DDR-museumet, verdt alle penga, ta en tur!
Holocaust-Mahnmal er verdt all tiden du er i Berlin. Se og les - viktig bare å ha vært der og kjenne på grusomhetene.
Holocaust - minnerike granittsteiner med navn og historie innrisset. Gå der, kjenn og føl.
Det som kanskje overrasket meg og gubbetubben mest, var at Berlin var så trendy. Eller som jeg sa til dattera mi, in.....Berlin er rasende dyktig på flotte avenyer og bygninger. Det florerer med ny bygningsmasse overalt og i flotte farger, kunsteriske uttrykk (noe som 13-åringen også kommenterte) og estetiske bygningsstiler. Artig og godt jobbet! Det skal dem ha!
En ballongtur kanskje?

Minnesmerke Berlinermur og høye bygninger..
Unter den Linden området er også flott for shopping - spesielt om du har "nok" gryn...Ekslusivitet er det aktede ordet der og finere damer og menn...
Parken Tiergarten er også noe av det største du kan finne i europeisk målestokk i en by. Verdt å ta litt gresstrim eller slække ned tid på med godt drikke og selskap.
Undergrunnsbanen - sjekk renheten tyskerne klarer da! 
Ja, hva sitter vi igjen med fra Berlinreisen med bror, svigerinne og herlige tantebarn? Absolutt veldig mye og mindre i lommeboka...
Mat som du ikke lager selv, smaker selvfølgelig bra  - og posjonene er ikke noe å klage på i forhold til pris. Julebutikken er åpen hele året og for en flott shappe! Ikke langt unna ligger C&A - herlig fire etasjers klessjappe av rimeligere utgave men noe for alle. Kællen og bror fant sine lederhosen mens damene gikk galant forbi utstyrshylla for dirndl-draktene....
Hard Rock kafe, god mat og mye mat, men umulig å preke med selskapet gr høy musikk.
Trabanter til utleie! Prøv da vel! Vi rakk ikke det vi...
Lev som Berlinerne...Ta en tur til landet og Charlottenburgområdet. Spis en currywurst - smakte ikke all verden, men duger bra, tyskerne kan pølser...
Et lite dårlig bilde, men her er juletreet fra julebutikken som har helårsåpent..
Vi sitter igjen med bare gode minner og rike dager med godt selskap. Vi reiser absolutt tilbake til Berlin, men ikke bestemt når....
Kveldsstemning ved gädichtsnichtskirka...


Om du ønsker det, kan du kommentere fritt. Tar gjerne ris eller ros...Større bilder får du ved å trykke en gang på det første bildet og så åpner det seg en bildeserie...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar