7. mai 2014

Ramsvikslandet 1. mai 2014 - en reise i naturens herlighet

Utsikt over klippene fra en bunkers jeg er inne i

Ramsvikslandet ligger på vestsiden om Sotenäskanalen og midt i et av Bohusläns populæreste turistområde. Du når hele øya på noen få strakser og få kilometer, men hvorfor haste avgårde slik?
Her er det utrolig mange unike muligheter til å gå og strøve omkring i vakkert steinlandskap med frodighet av blomster og fjære. Du kan også med letthet sykle litt hit og dit, og ikke minst, bare sitte ved kanalen og sjekke ut alle farende i seilbåter eller andre farkoster. Men merk dere en ting i høysesongen sommerstid; det er FORBUDT å overnatte/campe utenom godkjente campingplasser da terrenget er naturreservat og beskyttet til beste for dyr og fugleliv. Vi skal respektere dette - og jeg mener det av hele mitt hjerte - hele året. For hvor vakkert er det her veit du ikke før du står her....Så ta vare på dette unike.
Parti fra Sotenkanalen som er gravd ut

Ramsvikslandet var også angrepet av den store verdensomspente depresjonstida på 1930 tallet, og da ble bl.a. tiden brukt til å sprenge en kanal som båtreisende kunne benytte. Kanalen er ca 6 km lang og du kan lese mer om dette på nettet. Det er jo viden kjent et forrykende kystlandskap for båttrafikk utenfor øya og dette sparte mange liv og dager på reise. En svingbro - manuelt betjent hele året - gjør at seilbåter o.l. med letthet kan benytte kanalen og de kjørende i bil/lastebil må vente. Ramsvikslandet består av god svensk natur og kjent klippeformasjon. Du kan med letthet gå her og det koster ikke skjorta i svette og tårer i klatring, her er det enkelt og oppnåelig. Mange jettegryter rundt omkring kan gjøre det spennende og se for de yngre. Du ser også morener og isrifler fra gamle dager. Noen bunkerser dukker også opp histen og pisten. Sommerstid blomster det frodig og nydelig. Senhøsten viser flotte solnedganger og oppganger. Vinterstid karrig og prisgitt harde vindkaster i perioder. 
Klippeformasjoner og nydelig vasket og naturmessig formet

På Ramsvikslandet ligger også grava til Kong Tryggve. Røset er en mektig grav og gir viden utsikt. Den er i dag ca 3 meter høy og ca 20 meter lang! En grav verdig en konge og for en steinhaug!
Arkeologene mener dette stammer fra bronsalderen og ca betyr det 1000 år føre vår Herre Jesus Kristus. Snorre Sturlasson har skrevet et sted at kongen ble gravlagt år 963 etter å ha blitt drept av sin kusine Gudrød. Tryggve var sønnesønn til den mer kjente norske kongen Harald Hårfagre og far til Olav, konge over hele Norge og den som førte inn kristendommen i Norge...Da veit jeg det. Sånn får jeg mer visdom med årene - drar på tur og oppdager noe nytt og historisk spennende. Morsomt og se:)
Fjæras "rose" - vakker blomstring på våren 

Nå kommer det flere "familie/ferie"-bilder, og vil du se større fotografier så klikker du på en og så vips er du inne på større bildevisning. Du kommer raskt tilbake til bloggen når du måtte ønske det. God lesning videre og titting :)
Sjekk denne sykkelstien da - det står CITY på min nye el-sykkel altså ...

Vi tok et par av dagene syklene fatt, og her ser du vår berømmelige sykkelsti (over) , og jeg bare MÅ si det, min eiegode mann har mye rart for seg og mener positivt at alt løser seg og er veldig praktisk til tider...Men jeg selv har erfart via 30 års ekteskap at noen veier ikke er farbare...hehehe....

Og når vi først sykler, så treffer vi litt av hvert...også en flott solhungrig svensk huggorm! Godt jeg ikke traff den med hjula - så sjarmerende krabat må jo få leve!
Sjarmerende viltre og lekne miniatyrhester fant vi også på vår sykkeltur..
Sykkelstiene er av og til så vakre og sjarmerende at naturen gjør en betatt, bare se her:
Ut mot Tryggø vi sykler og kong Tryggves grav et sted


Rust er ikke bare stygt, men også estetisk vakkert i mine øyne ofte..

Blomstring av villmarkens roser - både elsket og forhatte

Furet værbitt passer vel til denne rorbuhytta som klamrer seg til naturen


Fuglespotting må det vel være fordi det er kaldt for "nakne damer"...

Eremittstugan - men hvorfor het det det - det fant vi ikke helt ut...

Svaberg med havets utvasking på ene siden og naturens mosadått på den andre


Når kveldene kommer og sulten gnager, spiser vi ofte varm mat - enten i bobilen, utenfor eller på en restaurant. Stort sett står jeg for matlagingen og han tømmer "dassen" - grei fordeling av nødvendige hussysler....Men nå har vi investert i en ny COBB-grill og den har han lyst til å bli "kjent" med...Det ble noe veldig enkelt en kveld, pølsedigg med nogo attått...Kan jo ente bare spise biff? 

Merk: to meter til havet og vakker utsikt, men også kort vei til puben og restauranten (perfekt..)

Vakker solnedgang hadde vi ofte - herlig parkering for oss...

Sjekk fyrets rødglødende aften - vakkert og minneverdig for oss


Det kommer en tid for alt, også en sykkeltur inn til sentrum for å sjekke ut mer støyende forhold. Men vi var superheldige - for Hunnebostrand hadde ikke nådd toppen av turismetrafikk og våre sykler tok oss trygt fram på krokete stier og litt asfalterte veier innimellom. Vi måtte også over en 500 m lang bryggeanleggning men vips så var vi framme. I Hunnebostrand firedobles menneskeantallet i sommerperioden  usj - godt vi var her nå.....
Vi sykla gjennom tettstedet og ut til badeplassen ved sentrum. Der hadde de bygget ut med uthugd stein en gangsti med litt kunstverk. Måtte forevige oss og det får bli det siste dere ser. Vi er jo så vakre at det ikke kan gjenspeiles - selvtilliten er meget høy! Vi elsker Ramsvikslandet og man skal ikke se bort i fra at vi dukker opp igjen før eller seinere. Ta deg turer i det vakre svenskelandskapet du også - kom deg ut!
Takk for at du tok deg tid til å titte og lese og ha en toppers dag/aften hvor du enn er!
Fruen fant en som "ligna" veldig...morsomt :)

Kællen dog ingen etterligning, men vakker og eiegod som han er - passer han inn overalt..

Med ære og takknemlighet for flott svensk kystlandskap, hennes amatørfotograf Elisabeth S Bjørnstad :) 1 kommentar:

  1. Interessant å lese om "nærområdet" vårt.Kanskje burde man spandere en helg i området ?! Fin blogg.

    Hilser Ottar.

    http://ottarogelse.blogspot.no/2012/04/tur-til-nederland-april-12.html

    SvarSlett