18. mai 2014

Gårsdagens 17.mai er historie....Leken er i gang i hagen..premien er barnelatter i massevis...

 Hurra for Norge og ikke minst, friheten vi har, ytringsmulighetene vi har, de gode materiellrettslige pensjon og familieytelsene fra staten.....Ja, har vi det ikke godt a?
Jeg synes at vi i blant skal tenke på at Norge er et godt land på svært mange måter. Alle jenter får lov å fødes opp, alle jenter får lov å gå på skole, alle jenter betyr NOE. Alle gutter likeså. I mange land er det ikke slik - barn blir drept fordi de fødes til feil kjønn! Grusomt! Derfor er denne dagen vakker - og den ble så strålende vakker med sola i ryggen og jeg elsker at barna har en dag med lutter barnetogglede, is og pølser eller anna mat så mye de vil. Leker i alle varianter, og gjerne de tradisjonelle!
Håvards familie i barnehagetoget - Musikktrollet

Hva betyr Norge for meg som reiser såvidt mye? Jo, ganske mye. Jeg har en hverdag å komme hjem til. Jeg har et hus som står der og venter på og er ikke bombadert eller invadert av "kjeltringer". Jeg har en jobb å gå til selv om helsen svikter i perioder men da fanger noen meg opp og det er trygt og godt. Jeg har en frihet til å snakke med hvem jeg vil, kritisere og ikke minst, prate om det offentlige til. Jeg kan bare dra ut i skauen og gå meg en tur uten fare for noe som helst. Men det jeg faktisk setter mest pris på, er vår egen selvgodhet og naivitet om at verden er slik. Noen av oss har erfaringer og sett at utenforverdenen stadig sniker seg innpå og vil hale ut våre godheter på vår bekostning.
Marie har funnet en lekekamerat i borgertoget

Norge som ferieland er perfekt. Stille vann - høyfjell med gode strøveområder - veier som kan diskuteres - utrolige nydelige solnedganger - stjerneklare netter og kanskje midnattsoler - ferje for vei - små intime tettsteder med sjel.
Norge er et vakkert land. Iblant roes jeg ned med små bobilturer i Norge og føler at jeg er hjemme. Mer enn dette trenger en egentlig ikke - annet et et godt vennskap eller en hånd å holde i.

Her er mange av familiemedlemmene samlet på terrassen for spekemat
3 søskenbarn, 3 vakringer, 3 stå-pent-bilde smurfeeske ventes ...
Familie betyr mye for meg som har mistet noen opp gjennom årene. Familie står for meg som det kjæreste og nærmeste jeg har. Det er intet som kan erstatte et lite pikebarns lutter smil og glede for noe som ei drue eller en liten dropseske. Eller ei dukke som har blitt funnet frem i mormor/farmors roterom. Familie er den som står der når det tordnes som verst og som kan gi den innerste og viktigste favnen og samtalene. Trygghet betyr mye og jeg veit at når jeg kaller inn til åpent hus og gjestebud, så pleier kreti og pleti dukke opp og det synes jeg er utrolig fint. Elsker disse små øyeblikkene!

Anitas familie i barnehagen Knertittens marsjering
Når 17. mai kommer blir man eldre for hvert år, men jeg står på og serverer liten og stor på en enkel måte. Det er ikke superflott her hos oss, vi skulle ha pussa ditt og pussa datt opp, men det får bli med tiden etterhvert. Det å samles i noen få timer, dele nytt under solen og la barnebarna kose seg er mitt mål for dagen. 17. mai setter meg alltid i stemning og i litt tristhet. Noen savner jeg innmari mye dette året - men det er blitt slik. Husker godt vi gikk i skolemusikken og spilte - klarinett jeg, kornett min bror og den siste broren spilte althorn. Ja, hvordan var det igjen - i grønne vester og gråe bukser/skjørt med hvite skjorter var det styr hvert 17. mai for foreldra våre. Tidlig opp, alt skulle strykes, vi skulle kjøres hit og dit og rekke ALT!
Men moro var det og vi - spesielt jeg da - husker bildene og minnene som om det var i går. Elsker at vi har to utrolige gode korps her i bygda. Janitsjarn....Skolekorpset...Tror faktisk ikke folk forstår verdien før de en dag er borte! Det håper jeg ikke skjer i min levetid! Korps er viktig for 17. mai og la barna prøve et instrument - det har de absolutt stor glede av.
Rakkestad Skolekorps

Kveldene kommer også på slike dager og da er det godt å trekke seg tilbake med oppvaska og slenge beina opp i sofaen. Barna sovner som regel veldig fort etter mange lange timer med gåing og leking. Min mann og jeg har liten tradisjon for "festing" på 17. mai eller dagen før. Vi er nok blitt godt voksne og synes en alminnelig lørdag etter en travel arbeidsuke med altfor mange timer kan være verdifull hvile....
Nå takker jeg for meg og veit at gårsdagen er min historie og vår families. En vakker dag ble det - en vakker dag med gammel og stor - en dag er en av oss vekk og da har vi minnene og historien. Vi trenger det - det er vår æra og saga videre. Ha en ytterst god dag videre :) 
Herlig benk og vitner om at gjestene har kost seg med selvbetjening!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar