6. august 2012

Öckerö - Gøteborgkystens vakreste øygruppe ?

http://www.vastsverige.com/sv/ockero/

Öckerö har stått og ventet på oss i noen sesonger nå.....Vi har rett nok forsøkt å cruise inn, men været da folkens ! Regn innbyr ikke til førstegangsbesøk av dette vakre øysamfunnet nei. Vi venta inn godværet og NÅ var tiden inne.
Öckerö - ut fra Gøteborg, inn på Hisingeleden og så sto ferjeleiet der sånn plutselig etter eks antall rundkjøringer og veiarbeide utover her, men snart blir det veldig bra.

Stort sett er det linjeferjer som regjerer i Sverige og dermed gratis frakt, og bare det er jo gledelig. Ca 8-10 min ferjetur og så var vi i havna på Hønø - den aller største befolkningsmassen er bosatt her av alle i øygruppen.
Vi tok imidlertid veien i krysset til høyre med en gang og siktet inn på stellplassen som var perfekt på Øckerø fiskehamn - ca to min kjøring.

Det er godt med stellplasser i perioden 15.6 - 15.8 når båtene er fjernet fra opplagene sine. Det finnes gode stellplasser men litt varierende priser forsto vi etterhvert som vi leste oss opp. På Hønø Klåvå lå prisene på kr 200 pr natt pluss strøm. På Øckerø betalte vi kr 130 pr natt og så var strømmen faktisk gratis av en eller annen ukjent årsak - pytt pytt....På Hälsø lå prisen på kr 130 også og noe begrenset med strøm, men til ca 8-10 biler der. Øckerø hadde god plass til minst 20 biler - dog på to ulike stellplasser, en på asfalt og en på grus noen meter unna. Rene dusjer og toaletter så ikke noen klager her i gården....
Det er i tillegg en stellplass på Hønø Rød som er tålig ny for sesongen.
Det er ellers forbudt å campe/bobilere i naturen her på øygruppen for å verne dyr og fauna.

Det var ytterst få nordmenn denne uka - kun vi og et par fra Sandefjord som hadde vært her noen dager og nå forlot området. Det er jo ikke noe problem å ferie med svensker, vi er jo tross alt i Sverige.....
Da dagen grydde var det bare å finne frem syklene. Vi syklet ut til Hälsø, et kort stykke unna Øckerø. Gode sykkelforhold og ikke minst, gåavstander for de som liker å tusle.
Hälsø er som Øckerø et gammelt fiskeområde og ligger litt utsatt til med tanke på vind osv, men med god utsikt til Marstrand festning i havkanten. Marstrand festning ligger så majestetisk og synlig til i godvær.
Det var utrolig mange seilere disse dagene - både store og små båter. Også noen tyskere og nederlendere samt dansker hadde funnet øygruppen attraktiv.
Fra Hälsø er det videre ut til ytterste odden men dit syklet vi ikke denne gangen.
Deretter tråkka vi Hjälviken naturområde (reservat i miniatyr) tilbake og storkoste oss langs kystlinjen.

Det må sies at systembolaget har sin havn også her på Øckerø, samt Ica i umiddelbar nærhet. Det er også to gode restauranter som vi kan anbefale. Samtidig var det noen innbyggere som tilbød både kreps og hummer samt reker når vi syklet forbi, så sulten kunne stagges med både det ene og andre tydeligvis. Var så heldig å finne favorittvina for tida Kønigs Mozel 2009-2011 hvit i systemet, så dagene var redda.
Utover kvelden koste de fleste seg med egenproduserte grillmenyer, også vi - hvitvin og norske Gildepølser....Så noen svensker lurte ille på menyen tror jeg, men sånn var det denne kvelden...

Dagen derpå - og dagene flyr..... - tråkka vi til igjen ut mot Hønø og Rød-områdets naturreservat Ersdale. Utrolige flotte sykkelveier og muligheter for skjermede solforhold her i havgapet mange steder. Tusle opp og ned på massive fjellknauser er også flott - særlig når sola steiket som den gjorde under vårt opphold. Vi kom oss opp i Ersdale høydepunkt, fant et par bunkere som var muret inn og lukket for omgivelsene. Men har nok vært en del av festningsverkenes forsvarsmur gjennom mange år tidligere. Vi rakk ikke å lese mer om det for vi fant ingen opplysninger der og da....Den historien får vi ta seinere.
Mye flott natur ja - du er ikke alene men likevel så store områder at "ingen" ser deg nei...

Tilbake til stellplassen kom vi i prat med ei sprek dame på  65 år - en enslig seilerdame ! For ei dame som er så mooodig !  Hun fortalte om sine opplevelser og gode reiser, også de dårlige kom frem og redsel samt glede når ting gikk rette veien. Noe av etappene nå hadde hun fått følge av et barnebarn så praten fra denne ungdommen gikk også livlig ettersom det hadde vært bare dem to noen dager.....Men ungdommen erklærte at ferie og seiling med bestemor var topp - selv om det ble slitsomt noen ganger...Men han lærte mye - og det tror vi på. Kjenne på følelser og tanker om redsel og glede over lykkede ting og det havet kan gi av sterke utfordringer som vind, strømforhold m.v.
Nå skulle de bare etappeseile mot Horten - så vi ønsket dem lykke til vi !

Under middagen kom et gymnasieskip Margaretha seilende forbi - en staselig trebåt som ungdommene jobbet på sammen med godt voksne.
Flott syn !
Det har så absolutt ikke regnet i år heller - denne sommeren har nok vært traumatisk for de som har opplevd lite sol - vi misunner ingen den sorgen....
Vi ble raskt overrumplet av kraftig regnskyll her ute i havet under kveldskosen, og vi skal så og si være heldige som ikke ble rammet av tromben som rev ned over 40 seilbåter inne i selve havna på Gøteborg......Vi var jo ikke så langt unna Gøteborg !!! Nei, været rår vi ikke over folkens, og godt er det !

Den siste dagen bila vi ut til Fotø, ikke helt enkelt med smale veier og kjerre rundt 8 meter drøyt. Men gikk bra og det er flotte fotoforhold, naturistmuligheter (for de som liker sånt da), badeviker her og der, og ikke minst, utrolig mye flott fauna !

Vi anbefaler øygruppen, og neste gang skal vi ta med de to mindre øyene som også tilhører her - Kalvøysund og Bjørkø. Bjørkø tilbyr bl.a. allsang og diverse sommerstid.
Kunsten er alletilstedsværende her og du kan nyte mye godt for øya også.
Ellers synes vi det rådet en herlig frihet og stillhet  som gjorde at ferieopplevelsene våre står sterkt i minnet. Vi kommer tilbake - anbefaler dere alle å prøve ut øygruppen før eller senere !
God reise folkens og rull pent !

Lenke til noen bilder fra vår sykkeltur m.v. :  http://sdrv.ms/RtYd3B

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar