24. juli 2012

Gøta kanal-reisen 2012 med bobil .... en titt inn i våres ferieverden..

Det er alle typer bobiler på veien ja...hihi...
Sommerferien sto for døren og vår nye bobil var ennå ikke kommet. Men vi fortvilte ikke fordi vi hadde jo vår "gamle" (3-årige) Adria...Den duger mer enn godt nok for meg og min mann.
Lenge hadde vi snakket om å dra nordover i år, kanskje Kiruna og over til Lofoten...Men tror du det ble det ?
Neida, vi så litt på værkartet ettersom ferien nærmet seg, og overraskende for alle - inkludert oss selv - ble det Gøta kanal i år !
Eller rettere sagt; vi snur nesa på husbilen dit sola er - i full forhåpning....
Det begynte veldig bra på søndag hjemme i Rakkestad...Regn og atter regn...Husfar utsatte avreisen flere ganger fordi husbilen kunne bli skitten ...
Men så måtte han gi seg fordi regnet ikke ga seg, og da rullet vi avgårde med takk og farvel til Rakkestad for noen dager.

Første strekning gikk over Kornsjø og det er jo idyllisk og vakkert der oppe i grensetraktene. Førstestoppen var ved Ed hvor vi både fylte opp husbilens kjøleskap og matvommen våres på en av Eds kafeteriaer.
Sola skinte nå og vi var mer enn strålende fornøyde selv om husbilen var blitt litt skitten på veien...pytt pytt...

SJØTORP
Sjøtorp - i solnedgang
Denne dagen skulle bli lang i antall kjøretimer og mil. Vi hadde som mål å nå Sjøtorp, første inntak på Gøta Kanal, ikke langt unna Vänersborg. Dette klarte vi, men som flere med oss hadde tenkt, var vi ikke første husbil der...Ikke av de norske, svenske, tyske eller en liten finne som var der...Jeg telte raskt over 20 stk- og enda var ikke klokka 18!
Men den nærmet seg styggfort kl 18, og vi leste på skiltet at vi måtte sjekke "inn" hos hamnfogden for betalning for overnatting. Som sagt så gjort, men hvor var hamnkontoret da ? Første sluse sa skiltet - oppe eller nede ? Ikke visste vi, og ikke rakk vi tida heller så ingen innsjekking på oss.
Vi regna dog ikke med å bli kasta ut med det første for stengt er stengt, og slo oss til ro med det.
Vi nøt en vakker solnedgang her i vindkastene og tittet litt rundt på andre husbiler, folk og båtlivet her ved kanalens mynning. Det var også muligheter for både is og matservering, innkjøp av dill og dall som vanlig ved turiststrøkene. Sjøtorp er vakkert og idyllisk. Mulig vi kommer tilbake en gang ja...

 FORSVIK
Forsvik industriområde
Morgendagen kom på ny og det var godt tegn til høysommerdag nr 2.
Vi dro friske og opplagte ut fra Sjøtorp - Lyrestad, stoppet og tittet litt, men dro raskt videre til Norrkvarns sluseområde. Her er det så idyllisk og vakkert at du nesten kan tro at Sveriges lillepyttested har grodd fast i en tidligere forgjengen årgang! Her er også en av de få manuelle sluseportarbeiderne igjen med håndkraft. Nyt og se !
Inn i husbilen igjen og vi hajade til i Tøreboda en kort stund.
Litt større tettsted men likevel så trivelig.
Jada, det er like idyllisk i Vassbacken, Tåtorp og ikke minst i Forsvik.
Her kunne jeg tilbrakt flere dager med å fotografere inne i dette gamle industrisamfunnet ! Jeg falt pladask og glemte helt bort at jeg var på ferie med min mann...hih....men han fant meg gitt....Jeg vandret blant gamle støperier og industrilokaler som en annen fotodust, men du verden - jeg ville mere og mere, men iflg husbilens far skinte sola og inne skulle vi ikke være i dag !
Kanskje kommer frua tilbake til Forsvik - lagt stedet på minnedisken...Anbefales !!!!

 KARLSBORG
En tigger på ferde mens far spiser is
Fra Forsvik var veien til Karlsborg kort (selvfølgelig - slusekanalen er jo ca 19 mil lang en vei da...)...
Karlsborg er en liten søvnig by, men har en historie som fortsatt lever. Bl.a. huser den en stor gedigen forsvarsmakt/forsvarsbygninger. Her kan du gå i timesvis ! Museet lever og er veldig bra, kirke, utendørs og innendørs arealer vitner om nesten en liten militærby, men dog større enn såvidt vi kan bedømme Gamlebyen i Fredrikstad. Her er vedlikeholdt nesten alt og det er skinnende rent og orden overalt.
Natta nærmet seg igjen, og vi fant campingen i sentrumsområdet her ganske raskt. Herfra gikk vi småturer,  så på sluseområdet og sjekka ut bylivet. Nøt deilig is mens det alltid var små tiggerfanter av fugleduppeditter på ferde over og under oss. Skulle tro disse små knøttene ikke klarte seg selv ute i friluftslivet ...
Det er ganske fullt på campingplassene nå i høysesongen, og vi anbefaler de fleste å legge seg inn før kl 15:00 for å være en rimelig sikkerhet for å få en liten plass et eller annet sted. Det med strøm er en stor sjanse hvis du er avhengig av det. Vi klarer oss alltid ei natt eller to, men iblant er det greit å dusje, få tømt bobilen eller i det minste, få litt strøm til avveksling for gass til kjøleskapets innhold...

 MOTALA
Motala sluseområde nede
Tredje dagen opprant også med sol og vi jublet selvfølgelig - kan ikke klage på dette her nei....Vi pleier å ikke være bortskjemt med regn hvert år vi har ferie, men mest sol...så da så !
Veien videre fra Karlsborg gikk opp mot Askersund - en idyllisk landevei blant svenske trær og jordbrukslandskap både på høyre og venstre side av bobilen. I forhold til de som ferdes på kanalen, har vi med fire hjul noen omveier av og til. Men hva gjør vel det når livet er bare herlig og sola skinner ?
Dog stresser vi ikke, det er små - bittesmå - etapper hver dag og vi har stort sett masse tid til å se oss omkring, nyte og ikke minst, ete....et eller annet....hele tida ! Det er ferie det !....
I Motala var det LENGRE stopp og vi brukte lang tid ved slusene her. Det var mange båter opp og ned og mange sluser....Innimellom så vi noen som ropte at kjerringa skulle gjøre ditt eller datt, eller at det gikk så bra som bare det....
Man ser lett forskjell på de som er drevne i slusegamet enn de som er såkalt nybegynnere.......Tror jeg står over slusejobbinga, men skulle gjerne vært med hele runden med en båt ja....Det får være en drøm bare det !

BORENSBERG
Borens strandområde - solnedgang
Vi hadde planlagt en lengre stopp i Borensberg. Ikke minst for å feire bryllupsdag nr. 26 på forskudd....Dog kom det til mørke skyer i horisonten men planen var jo en seilas noen få timer på Gøta Kanal fra Berg til Borensberg. Husmor satt i telefonen nesten en halv time før hun kom gjennom til Royal Stockholm Cruise line...Ja, det var plass på ms Wasa Lejon onsdag kl 10 fra Berg sluseområdet...Vi tok plassen fordi det var ganske fullt på de fleste avgangene denne uka. Ut på bøljan blå skulle vi uansett værforhold !  Eller ? Det er vel ente så store bølger på Gøta kanal vel ??
Denne dagen oppdaget vi to campinger ved siden av hverandre her ved Borensberg, valgte derfor Strandbadets camping. Så rimelig bra ut..

Berg sluseområde

Campingen ga imidlertid husmor et lite flashback til østtyske campingplasser med inngjerde toalettområder osv. etter at vi hadde sjekka inn. Men rent og ryddig er det her, så vi anbefaler plassen videre vi !
Morgendagen kom og med det så kom også regnet så smått. Vi rakk og gå til bussholdeplassen ca 5-600 m unna campingen før vi måtte finne frem paraplyen. Bussen kom noen minutter etter skjema, men det gjorde ikke noe så lenge bussjåføren var svensk og hyggelig....
Ved Roxen-sjøen ventet Berg sluseområdet og ms Wasa Lejon på oss samt mye regn !!!!! Og når vi først er inne på Gøta Kanal, må vel husmor ta med en liten episode av dagens morsomhet ? I allefall for far er det gørmorsomt...men mindre for mor !


ms Wasa Lejon
Ettersom det regnet, forsøkte vi å komme ombord litt tidligere enn planlagt. Vi hadde jo stått opp gørtidlig for å rekke bussen kl 0815 og ønsket tak over "hodet" for alt styrtregnet som plutselig dukka opp av det uventede mørke på himmelen... Det lå to passasjerferger her ved Berg sluser. Det ene tok inn gjester fortløpende, mens det vi skulle på - så ganske tomt ut av mannskap men lå åpent til med landgang og greier...Ettersom den ene ferja tok inn folk, tok vi sjansen på å gå opp på landgangen - dvs. MEG FØRST !!! Det holdt på å gå veldig galt !!! Og da mener jeg veldig galt !!!!! Godt far gikk bak og fikk redda situasjonen sånn noenlunde .....
Det som skjedde var at landgangen ikke var ordentlig festet til skipet men delvis på høyre side og ikke venstre. Da jeg satte en fot til venstre holdt hele landgangen på å velte !!!!Jeg slo meg ganske kraftig i knær, fingre og klarte med nød og neppe og holde meg fast til skipets langsides tauverk jeg fant i all hast. Med nesa nesten i vannkanten føltes det som om jeg holdt å gjøre Gøta Kanal LIVE nr. 5 !!!! Far var heldigvis kjapp i tankegangen og fikk lagt hele sin fantastiske tyngde på landgangen så mor kom helskinnet inn på land ganske kjapt ja !!!!!!!!!!!!
Au au au....vi gikk under et tre for å søke le mot regnet og tittet på vondtene her og der mens far skrattet så lenge han kunne ja !!!! (med mors tillatelse...) Som far sa så kjapt etterpå: Du hadde et oppsyn i ansiktet der du lå vannrett med båten at det var et under at du ikke endte pladask i Gøta kanal !!! Ja, han kunne le....

Etterhvert åpnet skipsmannskapene landgangen men før det; ja, da holdt en av de yngste på skipets betjening å gjøre samme tabben som mor !!! Ædabæda....Da kom landgangen på plass gitt !
Lurer fortsatt på om jeg skal skrive et klagebrev ?? Men overlevde jo !
Maten ombord er ikke all verden, men flott kanaltur mellom Berg - Borensberg. Litt trist at regnet tok en del av nytelsen fra oss, men vi hadde god sitteplass innendørs så klage er jo ingen grunn til. Livet er slik, med sol og regn...

Det var svært mange sluser opp fra Berg til Borensberg - antallet var 9. Derav 2 akvedukter....
Skipets kaptein fortalte via en kassettspiller historiene som var rundt kanalområdene etterhvert som vi knopet oss fremover.
Det er beroligende å kjøre slik på vannet, det gir en herlig fred innerst inne i sjelen, uten støyende musikk, uten tvingende salg av dilldall osv.
Selv om det regnet, så storkoste vi oss, i allefall jeg som skribent.
Etterhvert kom vi også oss litt ut for sola tittet frem ettersom vi nærmet oss Borensberg. Dagen hadde gått kjempefort, og nå var det hjem til husbilen og Strandbadets camping for grilling på engangsgrill...
Det med engangsgrill er så oppskrytt at vi kan si her og nå at det er første og siste gang ja....Det ble steiking på gassen i husbilen......Vi mangler dessverre noe dingsedangse til gassgrillen...Vi klarte det kunststykket å glemme alle delene ettersom vi bytta om på gassgrillene før vi dro...I utgangspunktet hadde vi tømt bobilen for en ny, men måtte hasterydde inn det vi trengte for denne reisen...Sådan går det, men pytt pytt. Verden går ikke under for litt mindre grill..Gass er perfekt det !

SØDERKØPING
Søderkøping i sikte

Dagene går, og vi måtte også denne gang ut på veien...Takk og farvel til Borensberg, da gjensto Søderkøping og Mem. Vi nøt dagens varme solstråler mens vi farta over til Søderkøping. Fant ut at her var det jammen mye folk og fe .....Måtte kanskje sjekke inn etterhvert og finne plass ? Men valgets kvaler er ikke store her da havna var full så camping igjen var vårt ærende. Inn på Skeppsdocken og det var det jo flere som hadde tenkt. Men plass fikk vi som en av de to siste med strøm og greier. Vi plukka ut noen stoler og nøt dagens varme stråler og lot ferieroen senke seg ytterligere et hakk. Etterhvert måtte kællen påpeke at sulten begynte å gnage på hans kropp....Eller rettere sagt; vi skulle spise ute i dag et sted vi fant etterhvert. Vi fant frem spaserskoene våres ganske raskt og langet i vei inn mot sentrum Søderkøping. Ca 1.5 km fra campingplassen er overkommerlig og vi møtte mange på vår ferd. De var enten gående, syklende, hundeluftere, kjærester, gamle venner, familier på tur, seilbåter, motorbåter, en bru som åpnet seg og lange enorme bilkøer syd og nord, humler og bier...You name it !
Søderkøping er kjent for sine vakre bygninger. Vi har aldri vært her før så vi passet på å se oss godt omkring. Etterhvert fant vi det svenskene likte aller best; å stå i iskø - og for en kø ! Gærne mennesker har det kjempegodt tydeligvis....
Vi fant veien til Gøta käller, og den som tror at det er billig å spise ute i Sverige, må tro om igjen. Her var det minst kr 160 pr pizza posjon pr tallerk og det var rådyrt syntes vi da...Men vi satt jo her og gjorde ikke som nabobordet (skulle bare sitte og lese meny og late som de skulle bestille...de hvilte bare beina sine)....
Maten var gørgod den og med et glass hvitt til pizzaen var fruen mer enn mett nok til å tusle sakte hjemover igjen....
Det nærmet seg kraftig slutten på vår reise ved Gøta kanal 2012. Det er ikke mye vi ikke har sett, men selvfølgelig skulle vi tatt med sluttspurten : Mem.

MEM

Mem
Dagen begynte dårlig i Skeppsdocken camping. Slutt på frallarna kl 09!!! Tullball, her måtte gode råd bli løsningen fordi vi hadde glemt å kjøpe inn noe tørrfor dagen før som brød, knekkis osv.
Vi la tidlig i vei til Mem - bare noen km unna Søderkøping. Her var det utrolig flott og vakkert som bare det her på morgenkvisten. Slusevakta kunne fortelle for oss husbilfolk fra Norge at morrakvisten hadde vært særdeles treg for henne. Lite å gjøre - kun slusset tre båter og det så ut til å bli en kjedelig dag sa hun. Slusevakten kunne fortelle at det normalt er svært stor trafikk på denne tida av året, og ettersom mange starter båtreisen inn fra Mem, har hun som regel mer enn nok å gjøre. Hun fortalte også at det sjelden er uhell, men det kan skje at folk ikke følger med, særlig nybegynnere......Hun fortalte også at det er litt rart at det faktisk er flest seilbåter av ulike typer som ferdes her i kanalen. De har sjelden langveisfarere, men mest svensker, noen dansker, tyskere, hollendere og ikke minst nordmenn til og fra.
Vi fortalte at vi også hadde sett finner og det sa hun kunne stemme. Mange kom nok veien fra Stockholmsområdet....
Mem er utrolig vakkert som et postkort og det kunne jeg ikke gå fra meg som fotodust.
Etter å ha flashet bilder, var det tid for frokost - endelig ! Her fikk vi gode smørbrød med rødbetsalat og köttbullar ...Deilig det se....Vi titta på livet og ble skjønt enige om at Gøta kanal var fantastisk bra reise for oss med bobil, og vi unner andre å se livet herifra.

Derfor legger jeg ut lenke til skydrive ( http://sdrv.ms/O5Dp0K ) og håper du kan kose deg litt med våre minner. Har du noen spørsmål om reisen eller ønsker å si noe om bloggen/bildene, er du hjertelig velkommen.

Takk Gøta kanal for denne gang ! Kanskje vi sees ?

Vår Adrias siste reise - ny venter og vi lurer veldig på hvordan det blir...


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar