28. november 2011

Vinteren står for døren, men først herlige adventstid !

Vadstena er en by ved Vättern i Sverige som vi av og til må ha med oss. Denne gangen hadde vi tenkt oss en liten adventtursvipp innom dette lille "vannhullet".
Vadstena har masse å by på, sommer som vinter.
Men denne gangen manglet snøen kontra forrige års tidlige vinter. Litt rart å tenke på at det på samme tid i fjor var 15 cm hvit snø og 22 kaldegrader....Nå : regn, blåst, liten kuling i kastene, pluss 9 varmegrader!
Får man liksom julestemning av noe sånt da ?

Vadstena ligger utrolig vakkert til ved "toppen" av Vättern. Vi dro fra Ørje riksgrense - innom Karlstad - Karlskoga - ned mot Motala. Så vips er du der....Bra veier hele tiden men utrolig mye skog og vann. Skjønner faktisk begrepet tusen øars land og tusen vattenhål....
Vadstena er mest kjent for sine kirker, St.Birgittasystrenes klosterliv, og et yrende båtliv om sommeren rundt slottet som ligger utrolig flott til. Gamle navn som Gustav Vasa og Birger Jarl så noe i dette lille stedet ved Vättern. Slottet er utrolig godt bevart og det var en fryd å gå på messe innendørs.

Julemessen var så som så i seg selv. Mange av varene var gjentakelser og skapte ikke det store hullet i min lommebok - ei heller ektemannens.
Vi fikk da likevel til ei gave til Sissi og masse snop - hjemmelaga sådan - i egne poser....
Vi kom også over en utrolig god svensk gløgg - alkoholfri. Måtte ta med tre flasker vi da.....

Det er litt synd at de ikke hadde satset mer rundt i selve borgområdet i Vadstena. Fått til høy som barna kunne hoppet og lekt i, fått til gruve/åpen ild i midtpartiet og satt benker rundt, skapt mer juleliv liksom med utendørs marked med godt salg av varm mat og drikke...
Nå var det alt innendørs og jeg syntes det ble litt "tamt"...Julemarkedet i Liseberg er mye finere !!

Neste år da tenker vi å prøve ut Riga eller Stockholm....

Likevel vil vi komme med anbefalinger om å dra innom her en sommer. Se og nyte. Godt kondis har de også med utrolig bakst og dagens smørbrød i stort utvalg.
Vi bodde på 27ans nattlogi. Anbefales. Du rår deg godt selv...Tilgang til kjøkken. Frokost er med.

Vadstena har mange eldre bygninger og det er utrolig givende å gå her...Legger med noen fotos...
vinden griper hardt, et skeivt tre

gamle apotekbygningen i Vadstena

kveld i Vadstena gågate

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar