29. november 2011

Pappa Erling har fylt 7o år !


En vakker dag står det liksom 70 år på gratulasjonskortet, og det får en jammen til å tenke - tenke lenge !
Hva skal en gi en far i bursdagsgave ?
Disse "gamle" har jo alt - barn, barnebarn, oldebarn og attpåtil en frisk kjæreste i høyrearmen !
Tankene går og en dag finner man ut at man skal ut og ta foto av papsen i sitt virke. Han har jo hatt utallige år på mølla i Degernes. Alle kjenner jo papsen som "møllærn"...Det er liksom klang over arbeidstittelen - møllærn.....

Anette ble med meg ut og var en kjempe i bistand av portrettering og
 holding av reflektor. Vi to måtte opp med en "hvit" løgn for å få lurt han til fotograferingen ....og det var ikke lett, men når jeg ringte og presenterte at fotoklubben skulle ha yrkesliv som konkurranse i november, måtte jeg jo få ja. Han gikk på limpinnen!

Pappa Erling har jobbet ved mølla siden senhøsten 1964. Det er lenge det og holde ut i en slik tung og kraftig bransje, er en stor takk verdig. De aller fleste bukker under for kroppslige plager og svært tungt belastet yrke. Tenk på hvor mange tonn han har løftet og bært siden 1964 ?
 Dagens mølleyrke er 100% annerledes enn tidligere på 1980tallet og bakover. Da besto verdenen av manuelle skyve og dyttejobber. Nå er det truck, datastyrt verden med veiing, sortering, måling osv. I tillegg er jo utstyret på møllene vesentlig oppgradert. Bare i Degernes er det 4 store siloer i megaklassen ! Og så er det fortsatt bare to ansatte...Gjennom utallige år...Selvfølgelig vanker det svensker på vår og høstsesongen som bistandsarbeidere når det jobbes 24 timer i døgnet!
 Pappa er undersått og sønn Kjell liksom sjefen ! Et herlig bilde ble tatt av den luksuriøse mannsarbeidsplassen ved mølla..Å se de to sitte slik er som om de er inngrodd materiale...Går i ett med veggen hørte jeg Klemet (en bonde/nabo) nevne en gang...De er jo alltid her ! Kaffen er som regel klar, gardinene mangler, ingen potteplanter - kun en mannsdominert arbeidsplass. Thats it ! Men rent !.....
Til venstre ser vi noe av den resterende manuelle bearbeiding av tapping av korn m.v. Det er fortsatt noe tungt arbeide ja.....

 Underveis i vårt fotooppdrag fant vi små elementer som er morsomme og se på...her er glimt fra en silo som inneholdt korn. Den lille røde spaden sto der og skapte et godt komponert bilde....
Nå suges kornet hit og dit i rette silolagre, før lempet man dette av traktoren med skuffe og spade og velvillighet fra bonden selv..Nå er det slik at bonden spretter ut av sin megatraktor, trykker på et par tre knotter og hengeren fikser lasset ut selv...alt mens bonden er inne med sin kornboks for vannavlesning og spørsmål om han vil ha kaffe imens !
Utrolig !
En gang når arbeidshansken endelig legges ned, vil det fortsatt være spor etter papsen min. Det ligger noe her og der bortgjemt i kriker og kroker..alt fra toppetasje til bunnetasje har noe med pappas signatur. Jeg finner detaljene og tar vare på dem.
Det er så mange bilder jeg skulle delt, men pappa fikk heller et eget album med tekst og lyrikk/prosa som passet til mølledriften.
"Jeg synger meg en blå blå salme" er vakker og blir dagens siste ord på denne bloggen !
GRATULERER MED DE 70 PAPPA 28.11.2011. GLAD I DÆ !!

1 kommentar:

  1. Bildeboken ble kjempefin! Og dere tok så mye herlige og stemningsfulle bilder! =) Flott gave!

    SvarSlett