7. juni 2010

Gotland !







GOTLAND - FÅRØ OG VISBY

Av og til er det ikke vanskelig å finne et flott reisemål, og en av våre mange drømmer har vært å visitere Gotland - et av Sveriges vakreste steder og øya ute i Østersjøen. Som sagt så gjort - vi tok ei uke fri nå og har tenkt å nyte øyas fantastiske natur og mat. Vi ankom Sverige 5.6 og gledet oss til å se hvordan disse flotte svenskene feiret sin nasjonaldag 6.6. Men først måtte vi bile fra Rakkestad til Nynäshamn og ferja over til Visby, Gotland. Her er en ferje helt fri fra luksus som taxfree eller andre aktiviteter. Ferja bringer deg allerede her en nytelse av frihet, fred og total avslapning. Det er mat og drikke ombord, du får tildelt stol som bestilt og du har god plass til å begynne nedtellingen til stillheten som øya her kan gi og ikke minst; gode naturleder og sykkelstier.

Når det gjelder 6.6. - svenske flaggets dag - må vi si i ordets rette forstand at vi ble skuffa. Ingen feiret dagen her på øya - de gikk bare ut og spiste ! Ingen særlige samlinger, ingen tog for flagget og nasjonaldagen, ingen konserter, ingen  ??? Ja, vi må si det - ingen kan feire 17. mai som oss norrbaggar...Hurra!

Visby på Gotland har en indre og ytre bykjerne, og det er den indre som er gull verdt å ta med seg når du først er her.
Gå - kjenn på "oasen" det er med gamle bygninger fra Hansatiden, besøk botanisk hage, gå på ringmuren, sjekk ut en av de mange spisestedene rundt i denne byen - det kryr av store og små men sjekk ut de aller minste og du blir mildt sagt overrasket !

Gotland er kjent som et av Sveriges mest solrike steder og det er ingen grunn til å ikke legge din ferieuke tidlig vår eller sen høst når det er minst turister her. Vårens blomstring kommer også veldig tidlig her. Sommerstid økes turismen på øya med rundt ca 30 000 og det er ensbetydende med mer trafikk, kø og vanskelig å være "alene" med naturgodene her.

Gotland har noe som heter "rauker" - dette er fantastiske steinformasjoner fra forna dager og disse MÅ oppleves. De som drar herifra uten å ha sett, berørt eller beundret dem, går glipp av noe spesielt!
Vi har kjørt fra Visby til Digrehuvud og så til Langhammar. På denne strekningen nordover mot Fårø får du disse steinskapningene og disse er rett og slett veldig ålreite........
Lyset har ikke gitt bildene mine full rettferdighet for disse flotte skapningene, men håper at du får sett litt av det som er vakkert likevel. Det er flere steinformasjoner langs hele kystlinja til Gotland, men det er disse her i nord som er best sies det...
Fra Langhammar bar veien videre ut på Fårø og mot Fårø fyr. Der gikk vi ikke glipp av noe spesielt, men det må sies at lyset her er vakkert og bildene har jeg for meg selv.... Fyret er ikke lett å knipse da dette er privat område og vi våget oss ikke over "gjerdet".
Gotland er viden kjent for sine får - "Gute får" heter dem på fagspråket og disse er vakre sauer - sorte i pelsen og har kraftige rundede horn og ganske tøffe...Ønsker ikke en av dem i "baken"....
Utpå Sudersand ligger det en svært god sandbanke og barnevennlig semesterby. Anbefales !

Det som har forundret min mann mye på denne gottiske reise, er naturens og dets herremann som har ønsket å drive jordbruk/gårdsvirksomhet. Det er karrig jord, mye stein og lite dyp jord. Likevel har de fleste bønder her fått til noe. Det er bl.a. spor mange hundre år tilbake med steingjerder som vitner om eiendomsinndeling, inngjerding for dyr, gamle møllevirksomheter med vannkraft og vindmøller. I tillegg sees det ofte murhus som er små men kraftige for å holde vind og vinterens kalde vær utenfor. Stopp der du kan og beundre disse bygningene, vi har ingen av dem i Norge !

Vi har besøkt Lummelunda - et sted rett nord for Visby. Sammen med en svensk skoleklasse på tur, fikk vi en omvisning og vandring i den underjordiske grotte. Her så vi levninger av dyr og ulike formasjoner av kalksteindrypp og lignende. Det er ikke så mange av dem her i nord og det er artig å få med seg noe slikt herifra. Mor klarte det kunststykket å ikke ha med seg minnebrikke i kameraet på omvisningen, så her er ingen fotografier å vise....Uansett, det kommer nye tider i Lummelunda grottan hvert år, og det utforskes stadig på nye hulrom her - så kanskje du som kommer hit en gang får se mer enn oss ?

Det blåser stort sett mye i perioder på Gotland, så ta med vindjakke og noen varme klær og supergode sko til dine vandringer.
Det er forøvrig godt om overnattingssteder - telt, husbil, camping, strandleiligheter m.v. Ingen grunn til å ikke dra hit - her er alt for deg og din lommebok !
Gotland har også mye mer, så sjekk ut http://www.gotlandsguiden.se/ og dertilhørende linker.'Gotland er også kjent for sine filminnspill flere steder på øya og vi nevner i fleng krimseriene om Maria Wern, Pippifilmene (Kneippbyn camping - sjekk ut turistanleggningen for deg med små barn),forfatter Bergmann hadde sitt favorittsted her også deler av året m.v.
På Visby kan du skaffe deg lunsjbrikke og så nyte - under ruinenes åpne himmel - en lunsj i St. Clemens. Her er det rester av gammel kirketid men du har åpent tak - men det er vel så mektig at minnene vil sitte i lenge.
Fra Visby til St. Olofsholm kan du forøvrig pilegrimsvandre.
Gotland er meget gode på sykkel og naturstier for vandrende. Her er det intet som mangler, verken toaletter, skilt eller "hvordueropplysninger".
Overalt er det lett tilgjengelige rasteplasser og grillmuligheter. Men en ting er greit : Ta vare på naturen og ta med søpla di hjem !
*************************************************************

Ja, så sitter vi her på Kneippbyn v Visby og mimrer litt tilbake til de fire dagene som kom og gikk så innmari fort.
Vi dro fra Fårø i dag tidlig og nedover til Slite - der var fin natur - litt snålt å kjøre inn fra kystlinje til flate enger og dyr som beiter. Det er svært lite dyrket mark her, men en sjelden gang så vi pottittåkre og noe som lignet asparges og salatdyrking. Uansett, det er FLATT - overalt...Gode sykkelmuligheter altså!...
Et stykke nedover langs innlandet kjente vi på sulten og satte bilsnuten mot Østergarn. Her cruiset vi først streeten og fant et lite kondis (konditori). Vi stoppet og gikk inn og fant et svært hyggelig eierskap og bestilte varene våres og du verden : Gotlandslimpa med rødbetesalat og varme kjøttboller og ost/skinke. Dette var blings dette her....megastort og så godt atte........
Vi nøt sola men det er litt kaldere i lufta i dag og jakkene måtte være på når vi var utendørs.
Vi for videre - ned til Hemse og snudde nesa oppover mot Visby. Overnattingen skulle skje i Kneippbyn - 4 km sør for Visby. Der er bl.a. en del av Pippis filmer spilt inn og huset ligger som der som "förut" samt "skeppet".
Vi fant raskt campingen og booka oss inn på en høytliggende plass denne gangen med kjempeflott utsikt og håp om fantastisk solnedgang rundt 22:34....
Kneippbyn har absolutt alt - både for småbarn - tenåringer og voksne som vil se natur og byliv. De som vil ha hotellfasiliteter finnes også dette her.
Sjekk gjerne ut adressen : http://www.kneippbyn.se/.
Morgendagen bringer oss en siste opprydding i bilen og ut på ferjetur Visby/Gotland og Nynäshamn/fastlandet igjen. Så bærer det kanskje mot Rakkestad og vi gleder oss alltid til å komme hjem - borte best, men hjemme bra....
Vi vil begge anbefale å reise til Gotland - en gang eller flere ganger ? Uansett, vi har nytt freden og den flotte naturen Gotland har bydd oss - været har vært mer enn bra nok, lite turister på denne tidlige junimåneden- men det har vært supert å ikke tråkke i kø eller lignende. Reis til Gotland !
**************************************************************
Så kom den siste formiddagen her på Gotland og mor skulle shoppe litt før avreise til sitt herlige barnebarn Hedda....Inn på Kneippbyn og fant de lekreste antrekk - men du verden å dyrt a....Pippiantrekk ----koster jo skjorta....men mor fikk kortet av far og han sa ingen begrensning så da ble det to antrekk ...Kjekt med en sånn mann gitt..
Inne i sentrum satte vi fra oss husbilen på Østersentrum og gikk litt på måfå. Husbilmannen fant seg jaggu klær og det var jo hyggelig...Han brukte nesten en time i klesbutikken og det må være ny rekord ??
Jeg ? Njet...skal spare og shoppe et annet sted fordi jeg har sett meg ut et antrekk til bryllupet 12.6..........
Vi rakk og stikke innom en "BAKGÅRD" og spise deilig räksmörgås og fetapaj ...Begge deler smakte helt himmelsk og dette blir noe for syforeningen i september ja........Må leite på nettet etter oppskrifta!
Ferje i tåke blir spennende - men regner med at de har en form for radar eller gps for nå er dimman så tykk at du ser ikke metern ....



2 kommentarer:

  1. Så mange fine bilder, og så koselig det ser ut på de stedene du har vært! Har tatt ferien allerede du eller?

    SvarSlett
  2. Takker Guri for kommentaren..
    Ja, vi tar en uke tidlig om sommeren hvert år - rett før turismen setter i gang...Men dette er jo bare "avspasering" for min del hehehe..Tar tre uker seinere i sommer men da åker vi med kjerra til Kroatia og Plaz Zelena ...innom vakre Bled i Slovenia også..
    Ha en super dag og hils din mann!

    SvarSlett