16. august 2017

VENTSPILS (Latvia) - reisebrev 1 sommer 2017

Så kom ferien til oss også, og første ferieuka gikk til Alicante med datter og to troll. Vi fikk en fin uke under het sol, og ble både brune og brente......Etter Alicante-reisen med fly, var det på tide å hente fram smekre bobilHelga. Hun sto så fagert i oppkjørselen våres da vi kom hjem brune og fine, og ville ut på langtur i år. Planene var ganske løse, men vi endte da i alle fall opp med kartet våres og plotta ut Latvia, Litauen og kanskje muligens om det rekkes - Polen. Sverige måtte vi innom og hjemover uansett, så Sverige fikk bli som det ble underveis. Vi fylte bobilHelga med fresht sengetøy, fullt kjøleskap og til en viss grad mye kryssord i tilfelle vi kom til å kjede oss eller mangle noe å prate om. Vi har da dog vært sammen siden 1982, og åra siger på. Men stillheten varer sjelden lenge, for en eller annen ønsker jo å formidle noe... :) ...
Ventspils hadde kunstuttrykk i form av kuer i alle former, fasonger og stilarter...Her en benk på havnepromenaden
Tirsdagen var i full sol, og første reisedag gikk til Stockholm og ferjeleiet Nynäsham....Båtreisen var ikke bestilt fordi vi var noe usikre på om vi rakk tirsdagen fram, eller om vi skulle bare slappe av en dag ekstra og ferje over til Latvia på onsdag. Men tida gikk fort, og vi rakk både det ene og det andre, og vips var vi ombord på ferja tirsdagskvelden.Bilturen gikk lett og greit, og vips var vi på kaia fire timer før avgang 21:30... typisk oss!!
Kullfabrikkene lå tett ved brygga, men likevel så orden og ryddig her i Ventspils 
Vi må si vi ble meget imponert over ferjemannskapet som loset på plass ryggende semitrailere....vi kom ut av tellinga etter seksti doninger!! Plutselig var det oss de vifta på....og jada, vi måtte bukseres på plass mellom kjettingbolta semitrailere ryggende inn med fire losere...og det gikk bra, og vi fikk såvidt opp døra og ut med de smekre kroppene våres.....Jeg må innrømme at jeg aldri har sett sååå mange mannfolk på ei ferje før, og de få damene som var ombord, var i kraftig undertall.
Ferjeturen gikk i dur og moll i kahytten etter et sent middagsmåltid med rødbetborsj, stroganoff, blank suppe og salat.....taxfree var en parodi på 2x3 meter - men etter å ha studert polprisene i Latvia forsto jeg at taxfreesalg var en vits på selve ferja.....!😜
Det å tusle rundt i havneområdet og i sentrumsområdet var greit, flislagt, asfaltert og rent overalt. Blomsterrikt også.
Vi ble vekka av ei høyttalerdame med latvisk dialekt, dog ganske uforståelig kl 0430 norsk tid...vi dorma litt til og hoppa over frokost klokka seks, og satsa på rolig måltid i Helga i stedet. Ut av ferja gikk det inn i Ventspils, og vi fulgte bilstrømmen ettersom vi aldri hadde vært her før. Her var det forøvrig tidlig morgen og megalite trafikk. Vi hadde sett oss ut bobilparkering til høyre for ferjeutkjøringa, og parkerte der for litt mer søvn og sein frokost. Tre bobiler i rolige omgivelser. Tysk - italiensk og en norske...

Ventspils....hva er det kjent for? Ikke vet vi, men såpass kan vi fortelle nå: strand milevis fin, kuer i kunstnerisk fortolkning i alle former og farger, utrolig billig bordershop her, artig gatetorvsalg, rolig trafikk og gamle bygninger i spedd noen nyere. Ventspils gjorde ikke stort inntrykk, men vært her og ferdig. Ryddig og pent overalt. Og følte oss rimelig trygge.

Underveis i vår spasertur i Ventspils, kom vi over et slikt eldre bosted. Det bodde tydeligvis noen der ennå...

Markedsdag hver dag - og klær i alle varianter som utallige frukt og grønnsaksboder til billig penge...

Ved innkjøringen med ferja fikk vi se morgenlyset våkne og gi liv til stranda som var flere km lang

Morgentomt på ferja klokka 05:45...
Ventspils så ut til å være i feriemodus for det var omtrent ikke turister eller innbyggere her. Vi tusla langt og lenge før vi fant ut at vi skulle bile mot Riga. Ventspils er en bitteliten by i målestokk og det er ikke så veldig mye å finne på for turister her etter mitt syn da - men gå deg en tur lell og gjør opp din egen mening. Riga neste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar